Robotarna dominerar hos elbilstillverkaren Tesla Motors


Arbetarna på Tesla Motors varken sover, äter, tar rast eller kräver någon lön. Välkommen till 2011 och den tredje industriella revolutionen.

Den amerikanska biltillverkaren Tesla Motors tillverkar enbart elbilar och har även producerat världens enda utsläppsfria sportbil, Tesla Roadster. I helgen höll de öppet hus där allmänheten fick provåka deras nya bilmodeller. De visade även upp sin anläggning där bilarna tillverkas och där robotarna verkar ha tagit över totalt.

Chris Anderson var en av besökarna på Tesla och han har lagt upp två videor på Google+ där man ser långa rader av robotar som arbetar. Teslas produktionsanläggning i USA är enorm och det ska enligt uppgift vara runt 1,5 kilometer(!) från den ena änden till den andra.

Han skriver att robotarna kan tillverka allt ifrån plast, metall, batterier, elektronik, motorer och sköta komponentmonteringen. Robotarna är väldigt flexibla och kan byta ut sina verktyg på egen hand för att utföra flera olika uppgifter. Det verkar huvudsakligen vara KUKA-robotar som står för tillverkningen av bilarna. KUKA är Europas största robotleverantör, bland de fyra största i världen och världsledande inom robotar för bilindustrin. Nedan ser vi en 6-axlig KUKA-robot som showar för publiken med en kamera monterad längst ut på armen.

Fler videor på Teslas robotar i sin verkliga arbetsmiljö följer nedan:

Smart carts – En slags robotvagnar som åker längs magnetband i golvet och stannar om en människa kommer för nära.

Till sist en titt på interiören i deras nya Tesla Model S. Hela instrumentpanelen liknar snarare en surfplatta och har GPS, webbläsare, musikspelare, möjlighet att installera appar med mera. Blir appar till bilar nästa stora grej?