Roboten Autom – framtidens viktminskningscoach?

Autom heter en liten robot med stora blå ögon som ska hjälpa dig gå ner i vikt genom att coacha dig till rätt kost och motion. Enligt studier som gjorts på försökspersoner ska den ge dubbelt så bra resultat, vad gäller att hålla vikt och diet, som traditionella metoder.

Autom, som utvecklas av Intuitive Automata, har varit under utveckling ända sedan 2007 och har sedan dess fått ett nytt utseende. Cory Kidd, som utvecklat Autom vid MIT, har hjälpt till att starta Intutive Automata för att få roboten från labbet ut på marknaden. Under början av 2012 kommer produktionen att starta, men redan nu kan man förbeställa den på myautom.com.

Det brukar heta att det svåra inte är att gå ner i vikt, utan att det svåra är att sedan hålla kvar vid den nya vikten. Det är kanske därför på lång sikt man får valuta för sin investerade robot eftersom den fortsätter att coacha en år efter år.


Autom har två kameror till ögon, en tryckkänslig skärm på torson och pratar med talsyntes.

Autom fungerar som så att man varje dag konverserar med ”henne” och matar in allt man äter, hur mycket man rört på sig och naturligtvis sin vikt. Sedan gör robotens mjukvara jobbet och räknar ut hur man bäst går ner i vikt. Autom kan under resans gång anpassa sina metoder för bästa resultat. Hon har varken armar eller ben men kan röra på huvud och ögon och på så vis titta på dig när du pratar med henne. En kvinnlig talsyntes utgör Automs röst.

Det hela fungerar likt dagens webbformulär man kan fylla i för att hålla sin vikt, men här finns den psykologiska aspekten av att roboten känns nästan som en riktig, närvarande person som tittar på dig och pratar med dig. Detta kan mycket väl vara en av de avgörande faktorerna till att hon enligt en studie lyckats få testpersoner att hålla sin vikt och diet dubbelt så länge jämfört med traditionella metoder.

Det initiala priset på $865 (drygt 6.200 kronor) är ganska saftigt, men å andra sidan kostar ett medlemskap i Viktväktarna 120 kr/vecka eller 350 kr/månad (plus registreringsavgift på 100 kr) vilket blir ungefär lika mycket under ett års tid. Roboten är en engångskostnad och man kan dessutom skapa personliga profiler på den och alltså använda den för alla familjemedlemmar (eller hela tjocka släkten) om man vill.

Nedan en video från TiECON East 2010 där utvecklaren Cory Kidd berättar om sin skapelse och hur viktiga de psykologiska aspekterna med roboten är. Ett minst lika viktigt, om inte viktigare, syfte med Autom som själva viktminskningen har varit just HMI-biten (Human-Machine Interface) och att studera interaktionen mellan robot och människa. Han berättar att flera av testpersonerna nästan inte ville lämna ifrån sig roboten när studierna var slut och hade gett den namn och klätt den med huvudbonader och liknande.

Till sist en video på Autom från 2009:

Autom

Det här inlägget postades i Hälsorobotar, Hemrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.