Första bilderna på BigDogs storebror AlphaDog

Idag släppte Boston Dynamics den första officiella videon på uppföljaren till den fyrbenta roboten BigDog som de har valt att kalla AlphaDog. Den är större, starkare och kan både springa och resa sig om den ramlat.

AlphaDog har varit under utveckling ett tag och dess officiella namn är LS3 (Legged Squad Support System). DARPA, som finansierar utvecklingen, ville se en robot liknande BigDog men som klarar av att bära mer, gå längre och vara allmänt bättre än sin föregångare. En BigDog på steroider kort och gott.

Båda robotarna är utvecklade för att bära tung packning åt fotsoldater. Medan original-BigDog klarar av en packning på cirka 150 kg och kan gå 20 kilometer är AlphaDog kapabel att bära upp till 180 kg och gå drygt 30 kilometer.


Denna konceptskiss på LS3 har funnits på nätet i minst ett år.

Några andra nyheter med AlphaDog är att den nu kan resa  sig upp ifall den ramlat på rygg eller sidan. Detta gör den med hjälp av olika trick. Till exempel kan den fälla ihop benen och rulla runt om den ligger på sidan, vilket kan ses i videon nedan. Om den ligger på rygg kan den börja gunga från sida till sida tills den välter över på sidan och därefter använda samma teknik som i videon.

AlphaDog ska även vara mer autonom än sin föregångare och kan till exempel vada i  90 cm högt vatten, se i mörker och navigera mellan träd i en skog samtidigt som den följer en soldat. Detta tack vare att den utrustats med bland annat datorseende och GPS.

Många minns säkert hur BigDog fick en spark i sidan och nästan ramlade, men klarade av att hålla balansen. När AlphaDog får en spark i sidan i videon ovan rubbas den knappt. Det krävs två vuxna män som knuffar den från samma håll för att den ska komma ur balans, men den lyckas hålla sig på benen trots det.

Observera att det är en labbprototyp som visas upp. Någon gång 2012 kommer den tas utanför laboratoriedörrarna för att testas i utomhusmiljö. Jämför även med BigDog nedan så hör ni att AlphaDog är betydligt tystare under drift, vilket varit ett av kraven från DARPA. Enligt utvecklarna är den designad för att vara 10 gånger tystare än BigDog.

Som om inte AlphaDog vore nog har Boston Dynamics även förbättrat sin humanoida robot Petman, som används för att testa skyddsdräkter åt militären. När de videoklipp som finns på Petman blivit officiella kommer de läggas upp här på Robotnyheter.

Boston Dynamics, SvD

SE ÄVEN: