Radiointervju med AI-forskaren Anders Holst

Anders Holst, AI-forskare på Swedish Institute of Computer Science (SICS) i Kista, intervjuades i början av året i Vetenskapsradion. Detta var bara dagar efter att IBM:s superdator Watson besegrat Jeopardymästaren Ken Jennings i en första testomgång.

I intervjun med Holst tas bland annat upp vad artificiell intelligens (AI) är och hur vår syn på intelligens reviderats allt eftersom datorerna klarat av att lösa fler och fler uppgifter som tidigare setts som unikt för mänsklig intelligens. Innan fickkalkylatorn kom ansågs det till exempel vara intelligent att kunna räkna.

Holst säger till Vetenskapsradion att dagens datorer nu börjar bli så kraftfulla att det är möjligt att simulera en mänsklig hjärna ner på detaljnivå med alla sina miljarder nervceller. Men att bara ha råstyrkan hjälper inte så länge vi inte vet exakt hur hjärnan fungerar och hur all beräkningskraft ska användas.

Det talas även om Turingtestet, autonoma bilar, bildigenkänningssystem och annat AI-relaterat. Hör hela intervjun (19 minuter) nedan.

Lyssna: Kloka maskiner står inför ett genombrott

Vetenskapsradion

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.