Brandbekämpningsroboten FFR Basic in action

Den 21-22 september demonstrerades den svenskutvecklade brandbekämpningsroboten FFR Basic från Drones Networking för första gången skarpt inför åskådare. Uppvisningen skedde på Skadeplats 2011 i Katrineholm av VD Leif Ahlman (bilden).

I videoklippen nedan ser vi hur roboten åker fram till en gasoltub och skär upp ett hål med hjälp av skärsläckaren. Syftet är naturligtvis att undvika att tuben blir så upphettad att den exploderar av trycket om den ligger inne i en brinnande lokal.

Under ett verkligt brandscenario hade man i första hand använt en gripklo på roboten för att transportera gasoltuben i säkerhet. Men om inte detta är möjligt kan man istället punktera tuben och sätta eld på gasen så den brinner ut sakta istället för att explodera.

I det ovanstående videoklippet ser vi även inledningsvis hur skärsläckningssystemet Coldcut Cobra, som FFR Basic använder, enkelt tar sig igenom en säkerhetsdörr av metall. Genom att bara skära upp ett litet hål slipper man öppna hela dörren och därigenom tillföra elden nytt syre.

Fördelen med en robot som utför farliga moment är ganska uppenbar. Precis som polisen länge använt bombrobotar kommer det i framtiden förmodligen bli standard med robotar som arbetsredskap även för brandmän. Istället för att skicka in mänskliga rökdykare i brinnande byggnader, som riskerar explodera eller rasa in, kan roboten fjärrstyras från säker plats på utsidan.

För ytterligare information om FFR Basic, se tidigare artiklar: