Tankbot – billig robot som styrs med mobilen

Att använda sin smartphone för att styra fysiska saker blir allt vanligare. Nu har företaget DeskPets tagit fram roboten Tankbot som tar sig fram med hjälp av larvfötter och både kan navigera autonomt genom en labyrint eller fjärrstyras via din iPhone eller Androidmobil.

Tankbot finns i fyra olika färger (blå, grön, orange och svart) och laddas via USB. Efter 40 minuters laddning kan den köra omkring i 15 minuter. Den har tre olika lägen och kan helt autonomt navigera genom en labyrint med hjälp av infraröda sensorer. Sedan finns även ett ”free roam”-läge där den åker omkring planlöst.

Men den kanske intressantaste funktionen är att Tankbot går att styra via sin smartphone ifall man laddar hem en gratis app och även monterar en ”iDeskPet universal remote” i hörlursuttaget på sin mobil. Då får man upp två reglage som kontrollerar bandhjulen individuellt, vilket gör att man får ganska stor rörelsefrihet på den lilla roboten. Tankbot kan ställas in på fyra olika frekvenser ifall man vill styra flera robotar samtidigt och tävla mot varandra.

Priset ligger på blygsamma 25 dollar (drygt 170 kronor) eller 244 kr i Sverige (233 kr för den svarta modellen). DeskPets har även tillverkat ett par andra intressanta robotar i form av den kackerlacksliknade roboten Skitterbot och den futuristiska, tvåhjuliga Trekbot.

AR Drone nu för Android

Att använda en smartphone som fjärrkontroll blir som sagt vanligare och utöver flexibiliteten sparar man även in pengar på den hårdvara och utveckling som en egen fjärrkontroll skulle ha kostat att ta fram. På så vis kan man hålla nere priset på produkten och som en bonus även släppa uppdateringar av sin app (som fungerar som fjärrkontroll) för att kanske lansera ny funktionalitet. Man skulle till exempel kunna programmera sin TankBot att åka i vissa mönster.

Sedan tidgare har vi sett hur man kan kontrollera stora industrirobotar med sin smartphone och den imponerande quadrotorn AR Drone från Parrot som inte bara går att fjärrstyra via sin mobil utan även ger ”piloten” realtidsvideo på displayen samtidigt som den använder sig av augmented reality (som AR i ”AR Drone” står för). Man kan alltså spela som ett datorspel med verkligheten som spelplan och vara två AR Drones som jagar och försöker skjuta ner varandra. Grafiken läggs som ett lager ovanpå videobilderna av den verkliga miljön.


Länge fungerade AR Drone bara med iPhone, men sedan september i år finns appen även till Android.

Tankbot, M3