Microsoft lanserar Kinectbaserade roboten Eddie

Microsoft lanserade i lördags Robotics Developer Studio 4 beta som är den senaste versionen av deras mjukvara för robotutveckling. I samband med detta presenterade de även en hårdvaruplattform kallad Eddie som är baserad på Kinect och har stora likheter med Bilibot och Turtlebot.

Alla tre robotarna använder sig av en cirkulär basplattform med hjul för att förflytta sig, en laptop som hjärna och en Kinectsensor som ögon. En av de mer uppenbara skillnaderna är att Eddie, som tagits fram av Parallax Inc på uppdrag av Microsoft, inte använder en iRobot Create som mobil plattform.

En annan avgörande skillnad är att Eddie kostar $1.200 utan Kinect och laptop, medan man får en Bilibot inklusive Kinect och dator för samma pris. En färdigmonterad Turtlebot med Kinect + laptop kostar $1.500.

Robotics Developer Studio 4 beta (RDS4) är helt gratis att ladda hem och använda för den som är sugen på att börja programmera sin egen robot. RDS4 har stöd för flera välkända robotar som till exempel Nao, iRobot Create och Lego Mindstorms NXT, men nu alltså även Microsofts  egen robotplattform Eddie.

Har man inte råd att köpa robothårdvara kan man ändå simulera robotar i den del av RDS4 som kallas Visual Simulation Environment (VSE). Då får man en virtuell 3D-miljö med realistisk fysiksimulering, baserad på nVIDIA PhysX, där man kan testa hur roboten skulle betett sig i verkligheten.

Sedan juni har RDS haft stöd för Kinect for Windows SDK och det är glädjande att kunna konstatera hur Microsoft nu insett potentialen i Kinect och öppnar upp den för robotutvecklare. I dagsläget begränsar sig dock Kinect for Windows SDK till icke-kommersiellt bruk, men det är troligt att det kommer ändras i framtiden.

Nu har alltså de båda IT-jättarna Microsoft och Google gett sig in i robotbranschen även om Microsoft blev först med att lansera sin egen fysiska robot. Men Google har ju å andra sidan sin autonoma bil och sponsrar månrobottävlingen Lunar X-Prize.

Microsoft har även utlyst en tävling kallad Robotics @Home Competition där man kan vinna en egen robot och $10.000 bara genom att föreslå ett smart robotkoncept. Senast den 17 oktober måste ditt förslag ha skickats in. Tio finalister vinner en riktig robot och en lycklig förstapristagare får $10.000.

Robotics Developer Studio 4 beta, Roboten Eddie

SE ÄVEN: