Kan maskiner bli självmedvetna?


”Vill du hålla i den?” – Ja, hjärna!  Skärmdump från SVT Play

Vetenskapens värld i SVT sände igår en BBC-dokumentär från 2009 som handlar om det mänskliga medvetandet. Vid cirka 1-2 års ålder blir vi människor medvetna om oss själva, men hur fungerar medvetandet och kan även maskiner bli medvetna om sin egen existens?

Marcus du Sautoy, professor i matematik vid Oxfords universitet, har genomgått en rad experiment för att ta reda på den saken. Bland annat luras hans synintryck så han tror sig se sig själv utifrån. Det visar sig att det finns en tydlig koppling mellan fysiologi och medvetande och det går att via en hjärnskanner se vad en person kommer göra vad denne tror är ett medvetet val hela sex sekunder innan valet utförts i praktiken.

Ännu har ingen listat ut exakt hur vårt medvetande fungerar, men möjligheten att det finns en slags algoritm som på matematisk väg kan återskapa medvetandet fascinerar professor du Sautoy. Om forskarna lyckas lösa den gåtan skulle det, i alla fall i teorin, bli möjligt att skapa någon sorts medvetande hos en dator. Dokumentären berör som hastigast frågan om maskiner kan bli självmedvetna. Passa på att se den denna vecka på SVT Play, eftersom den bara ligger uppe fram till på måndag den 26 september 2011.

Vetenskapens värld gör en djupdykning i forskningen om vårt medvetande. Människan tillhör ju de få arter på jorden som har ett självmedvetande. När blir vi medvetna om oss själva? Vad händer i hjärnan när vi sover? Och har vi egentligen en fri vilja när ett beslut vi snart ska fatta redan kan ses i forskarnas instrument sex sekunder innan vi själva vet vad vi ska bestämma oss för?

SE ÄVEN: