ZenRobotics återvinningsrobot sorterar dina sopor

Vem gillar egentligen att källsortera sopor? Inte många förmodligen. I början av juni skrev Robotnyheter om finska ZenRobotics intelligenta sopsorteringsrobot. Nedan kan ni se ett reportage om roboten som bättre visar hur den fungerar än den hollywoodifierade trailer som företaget själva lanserat.

ZenRobotics har ett samarbete med SITA i Finland, vars VD Jorma Kangas räknar med att mellan 75-80 procent av alla sopor ska gå att återvinna tack vare roboten. De slipper även tidsödande och kostsamt manuellt arbete som det annars innebär att sortera sopor för återvinning.

Det unika med roboten är dess avancerade artificiella intelligens, kallad ZenRobotics Brain, som kan särskilja de olika soporna via datan den får från en uppsjö olika sensorer. Nu får man väl hoppas att det i framtiden är slut på tråkig och tidsödande källsortering i hemmen. Istället kan vi slänga allt i samma tunna och låta robotarna göra det tråkiga sorteringsjobbet. Fler detaljer om roboten finns i den ursprungliga artikeln.

På sin webbsida har de en slogan som ändras varje gång man laddar om sidan eller klickar på sloganen. Bland annat ”Replacing people”, ”Well on its way to world domination” med mera. En passande slogan skulle kanske kunna vara: ”ZenRobotics – Don’t waste your time”. Robotar sparar oss som bekant tid och kommer göra det i än större utsträckning i framtiden, när de inte är upptagna med att skapa kaos på börsen eller ta över världen vill säga.

ZenRobotics