AI-forskare: ”Robotjournalist får Pulitzerpriset om 5 år”

Det skrivs just nu mycket om hur de snabba börsrobotarna konkurrerar ut de traditionella börsmäklarna. Nu verkar det som en annan yrkesgrupp får se upp då robotjournalister börjat publicera sportresultat på nätet bara någon minut efter avslutad match. Stora amerikanska nyhetssidor använder redan tekniken och en av skaparna tror att en robot kan vinna Pulitzerpriset om fem år.

Genom att samla in rådata från matcher i till exempel baseball kan den artificiella intelligensen knåpa ihop en sammanfattning som faktiskt ser ut som att den skulle kunna ha skrivits av en människa. Grundarna till företaget Narrative Science, som ligger bakom mjukvaran för de automatiserade artiklarna, heter Kris Hammond och Larry Birnbaum. Det har tagit dem över ett decennium av forskning att utveckla algoritmen, som imponerar på experter inom artificiell intelligens, och idag har de ett 20-tal kunder.

The Big Ten Network, som ägs av Fox Sports och Big Ten Conference, har använt tekniken sedan våren 2010 för att skriva och publicera korta sammanfattningar av baseball- och softballresultat. Automatiseringen innebär att de bara någon minut efter avslutad match kan ha en sammanfattning av den uppe på webben. Texterna skrivs och publiceras helt automatiserat. Inga mänskliga journalister går alltså in i efterhand för att ”snygga till” artiklarna. Ett exempel på hur en robotskriven sportartikel kan se ut finns här.

Mjukvaran från Narrative Science blir dessutom bättre och bättre med tiden och kan dra slutsatser baserat på tidigare sportresultat. Den kan analysera matchdatan för att avgöra var fokus i artikeln ska läggas. Med andra ord spottar inte AI:n bara ur sig resultatet rakt upp och ner utan försöker faktiskt förstå innebörden av alla data.

Under hösten 2010 utökade Big Ten Network sina automatiserade sportartiklar till att omfatta även amerikansk fotboll och basket. Detta gjorde att de snabbt steg i Googlerankningen och deras trafik till sidan gällande resultaten för amerikansk fotboll har ökat med 40 procent sedan 2009.

Narrative Science har som ambition att ytterligare öka kvalitén på de automatiserade artiklarna. Både Birnbaum och Hammod är professorer inom såväl journalistik som datavetenskap. Hammod tror även att denna kombination av en AI som både extraherar data och skapar journalistik kan hitta nya korrelationer som man inte förväntat sig. Han vågar sig även på ett så djärvt uttalande som att ett datorprogram kommer vinna Pulitzerpriset inom fem års tid, enligt New York Times.

Utöver sportresultat används mjukvaran även för att sammanställa delårsrapporter, fastighetsaffärer med mera. Ett annat tänkbart tillämpningsområde skulle kunna vara inom politiken. Tidningarna skulle kunna få sammanfattningar av opinionsmätningar minuten efter att siffrorna släppts och AI:n skulle även här kunna dra slutsatser baserat på tidigare mätningar för att se vilka partier som ökat respektive minskat och se mer långtgående trender. Detta kan givetvis även tillämpas på omröstningar i de olika beslutsfattande organen med mera.

Narrative Science, NY Times, Journalisten