Motoman skapar ordning i kaoset med hjälp av Kinect

Motoman, som är en av de ledande på industrirobotar med över 175 olika modeller, har visat upp hur deras 6-axliga MH50-robot klarar av att plocka och vända rätt på kartonger, som ställts huller om buller, genom att använda sig av bland annat en Kinect-sensor.

Robotar vill ha saker på exakt rätt plats och i rätt storlek för att inte bli förvirrade, men i verkligheten står sällan saker i raka led. Därför är det nu glädjande att se hur Motomans MH50-robot som utrustats med Motosight 3D Spatial Vision nu kan skapa ordning i kartongkaoset.

Systemet bygger på två par Logitech 9000-webbkameror och en Microsoft Kinect-sensor, det vill säga vanlig billig konsumentelektronik för under tusenlappen per enhet. Det säger en del om hur billiga avancerade sensorer blivit. Kinect har verkligen inneburit ett genombrott för robotutvecklare då det till en mycket låg kostnad ger robotar djupseende. Nu används Kinect alltså även i en kommersiell industrirobot.

Som synes i videon kan man ställa kartonger lite huller om buller och till och med på högkant. Roboten skannar sen av dem och förstår vad som är upp och ner på kartongerna och vänder dem till och med med rätt sida upp innan den ställer ner dem på löpande bandet. MotoSight 3D Spatial Vision, som bygger på Universal Robotics Spatial Vision™, klarar av kartonger i storleken 15 till 60 centimeter i en hastighet av upp till 12 kartonger per minut. Har man högre krav på precisionen kan man byta ut webbkameran mot en GigE-kamera och förbättrad optik.

En tänkbar vidareutveckling av systemet skulle kunna vara en algoritm som kan optimera kartongstapling i till exempel en container eller på en lastpall. Det är ganska fundamental matematik av brute-force-karaktär som en robot lämpar sig utmärkt för. Först beräknar roboten volymen på alla kartongerna och därefter simulerar den alla tänkbara kombinationer som kartongerna kan staplas på inom den volym containern eller lastpallen upplåter och placerar därefter kartongerna på det mest optimala sättet.

Sedan kan man ta det ännu ett steg vidare för att skapa en robot som kan packa ett flyttsläp eller en matkasse optimalt. Då måste den även ta hänsyn till en rad ytterligare parametrar som vikt, fragilitet med mera. En robot som packar matkassarna i affären och även bär hem de tunga kassarna skulle förmodligen vara till nytta för många, framförallt äldre och funktionshindrade.

Motoman Sverige

SE ÄVEN: