Roboten som kan duka och plocka i diskmaskinen


Snart kan robotar både laga mat, duka och plocka i disken. Äta får du dock fortfarande göra själv.

Igår kunde ni läsa om hur Cornells robotlaboratorium lär robotar att snabbare hitta saker i ett rum genom generalisering. Det är en förmåga som även kommer väl till pass när det handlar om att identifiera okända objekt och veta hur de ska placeras.

Vi människor känner direkt igen ett dricksglas när vi ser ett, oavsett storlek, form, färg, struktur med mera. En gemensam nämnare för alla glas är att de är transparenta och oftast i form av en ihålig cylinder som är öppen i ena änden. Trots att det finns en mängd olika sorters glas vet vi direkt vad det är när vi ser ett glas som vi aldrig sett förut. Detta tack vare att vi sedan tidigare har en mängd förkunskaper om hur ett dricksglas ska se ut.

Till exempel ser vi genast skillnad på ett glas och en mugg, trots att båda har ganska liknande egenskaper. Muggen skiljer sig dock genom att ha ett handtag och oftast vara gjord av keramik (icke-transparent). Men det finns även glas med handtag (ölsejdel).

Istället för att man ska behöva lära roboten alla tusentals olika varianter av glas som finns lär man den istället viss grundläggande generell information om hur glas är uppbyggda. På så vis kan den lära sig identifiera objekt som ett dricksglas trots att den aldrig sett just det glaset tidigare. Samma sak gäller förstås alla andra objekt som till exempel tallrikar, bestick, fat med mera, om det handlar om ett kök.

Forskarna på Cornell har lärt sin robot detta och även använt en likartad typ av generalisering för att lära roboten hur den ska plocka upp föremål och placera dem i en diskmaskin eller på ett bord. Den lär sig med andra ord inte bara skilja på koppar, tallrikar och skålar utan även hur dessa ska placeras i en diskmaskin. Tallrikar ska till exempel inte placeras med botten ner utan vertikalt.

Roboten i videon ovan är redan såpass bra att det klarar av att känna igen och placera 92 procent av föremålen på rätt ställe i diskmaskinen. Denna typ av  robotar lär det även finnas en stor marknad för utanför hemmen, till exempel på restauranger och storkök där den skulle kunna ställa in tallrikar, glas och bestick i diskställen för vidare transport till diskmaskinen och på så vis avlasta den mänskliga personalen från monotona sysslor.

Som nämndes i gårdagens artikel håller Cornell även på att lära robotarna känna igen mänskliga aktiviteter. Roboten ska alltså kunna se om du pratar i telefon, äter, sover med mera och är en nödvändig del av en hemrobots egenskaper. Roboten använder sig av Microsofts Kinectsensor för att läsa av kroppsrörelserna.

Cornell

SE ÄVEN: