SVT besöker månrobotarna i Lunar X-prize


Månroboten Red Rover.  Foto: Astrobotic Technology

SVT sände igår ett reportage om Googles Lunar X-prize som i korthet går ut på att privatpersoner och företag (som har kunskaperna och pengarna) får skicka upp en egenbyggd robot till månen som sedan ska sända hem rörliga bilder till jorden. Totalt finns 30 miljoner dollar i vinstpengar, varav 20 miljoner dollar går till förstapristagaren.

Vi får följa med på ett besök hos vinnartippade Astrobotic Technology i USA som visar upp sin månrobot Red Rover. Företaget har redan fått sex månkontrakt av NASA värda över 11 miljoner dollar och flera stora företag sponsrar dem. Chef för laget är Dr. William ”Red” Whittaker som är en av de världsledande på att konstruera robotar som kan ta sig fram i okänd terräng. Han vann 2007 års DARPA Urban Challenge med en SUV som klarade att ta sig fram i stadstrafik utan någon mänsklig förare bakom ratten.

Nedan SVT:s reportage som går att se till och med den 12 oktober 2011.

Flera av företagen har dock planer för sina robotar även efter tävlingen är över. Det talas om att öppna tankstationer på månen eller hyra ut sin robot under ett par timmar om någon vill åka runt på månen och utföra uppdrag. Sedan finns det även de som vill skicka askan av sina avlidna upp till månen. Med andra ord ser det ut kunna finnas en stor framtida marknad på månen som tidigare aldrig varit kommersialiserad utan mer ett ”vetenskapens tempel” som de uttrycker det i reportaget.

Astrobotic, Google Lunar X-prize

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Autonoma fordon, Rymden och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.