Robotar tar över börsmäklarnas jobb

För bara ett par dagar sedan rapporterade medierna om att börsmäklarna är Sveriges mest välbetalda yrkesgrupp med en snittlön på 84.000 kronor i månaden. Idag skriver E24 att tunga aktörer på börsen lägger ner sin tradingverksamhet eftersom börsrobotarna konkurrerar ut dem.

Både Erik Penser och Carnegie lägger ner sin trading, samtidigt som Pan Capital med sin robotiserade börshandel redovisar jättevinster, skriver E24.

Börshandeln idag är inte vad den var för något decennium sedan. Det som tidigare sågs som ett precisionshantverk har idag blivit utkonkurrerat av den robotiserade högfrekvenshandeln som går så snabbt och i en så stor omfattning att det blir omöjligt för vanliga människor att hänga med. E24 drar paralleller till hur tryckbranschen förändrats:

En traditionell aktietrader är därmed på väg att gå samma väg som en gammal blysättare på en papperstidning. Utvecklingen springer ifrån dem.

En annan jämförelse man skulle kunna göra är när de manuella telefonväxlarna ersattes av automatiska under i huvudsak 50- och 60-talet. 1972 stängdes den sista manuella telefonväxeln i Sverige.

Det som gör denna automatisering extra intressant är att det bevisar att robotar inte bara är kapabla att ta över lågavlönade industrijobb, som på Foxconn, när även Sveriges mest välbetalda yrkesgrupp nu får se sig utkonkurrerade av maskiner.

I våras rapporterade medierna dessutom om hur man utifrån information på Twitter med 87 procents säkerhet kunde förutspå börssväningar tre till fyra dagar innan de inträffade, enligt en amerikansk studie. Twitter är en av många kanaler där framtidens generella AI kan skörda information.

E24, SvD, Affärsvärlden, GP, VA, Ny Teknik

SE ÄVEN: