Robotar tar över jobbet som kamikazepiloter

”Robotarna tar våra jobb” brukar det heta, men få har väl något emot att de nu tar över jobbet som kamikazepiloter. Det är Textron Defense Systems som tagit fram vad som närmast kan liknas vid en flygande handgranat som kan jaga ett rörligt mål och explodera på det. Inget man vill få i hälarna med andra ord.

U.S. Air Force har, till sina special operations-enheter, sökt vad de kallar ett Lethal Miniature Aerial Munition System (LMAMS), vilket innebär en UAV (obemannad flygfarkost) som ska väga mindre än tre kilo inklusive avfyrningsystemet. Den ska även kunna veckla ut sig och avfyras inom 30 sekunder, nå en höjd av 100 meter och dessutom lokalisera och spåra ett mål i människostorlek efter ytterligare 20 sekunder.

När drönaren uppnått detta kan den antingen dyka ner och explodera inom en radie av en meter från målet, eller så kan den vara lite mer stealth och istället skicka en realtidsvideoström av målet i upp till en halvtimma. En slags robotiserad kamikazepilot med andra ord.

Nu har Textron Defense Systems skapat en UAV kallad Tactical Remote Aerial Munition (T-RAM) som uppfyller kriterierna. Den är liten nog att kunna avfyras genom att kastas ur en hand, alternativt fjärravfyras. Den må se liten ut men har dödlig sprängkraft när den detonerar. I videon ovan ser vi den demonstreras.

Miljardmarknad för obemannade farkoster om 6 år

UAV:s och andra obemannade fordon inom militären spås en lysande framtid. Detta bekräftas av ett pressmeddelande från Global Industry Analysts som släpptes för ett par veckor sedan. Där framgår att marknaden för obemannade marina och landgående fordon beräknas vara nära två miljarder dollar år 2017. För UGV:s (Unmanned Ground Vehicles) beräknas marknaden nå $1,29 miljarder och för UMV:s (marina motsvarigheterna) $676,14 miljoner.

I dagsläget är USA den ledande nationen inom detta marknadssegment tack vare starka militärbudgetar och dedikerade FoU-program för obemannade fordon. Dessa fordon är dessutom både billigare och snabbare att tillverka än bemannade varianter. De ledande spelarna på denna marknad är företag som AB Precision (Poole) Ltd., Allen-Vanguard Corporation, BAE Systems, DOK-ING, General Dynamics Corporation, ITT Corporation, iRobot Corporation, Lockheed Martin Corporation, Northrop Grumman och QinetiQ North America Inc.

Ska man se något positivt i robotar skapade för att döda människor får man tänka att detta kommer göra det möjligt att minska antalet oskyldiga offer eftersom man med en UAV som kan komma såpass nära inpå målen kan undvika oprecisa luftbombningar där oskyldiga riskerar stryka med. Inte minst så innebär det en avsevärt högre säkerhet för soldater som slipper sitta inne i stridsfarkoster på land, till havs och i luften som riskerar bli beskjutna, köra på minor, störta, sjunka med mera.

Textron, Aviation Week

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Militära robotar, Obemannade flygfarkoster och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.