En smygtitt på SVT:s robotdrama ”Äkta människor”

I januari 2012 är det preliminär premiär för SVT:s nya sci-fi-dramasatsning ”Äkta människor” om människoliknande robotar. I huvudrollerna ser vi bland annat Andreas Wilson och Eva Röse.

Robotarna kallas hubotar och dramaserien utspelar sig i en parallell nutid där det är lika vanligt att ha en robot hemma som en dator idag. I inslaget ovan från SVT:s ABC-nyheter får vi se en av scenerna med Andreas Wilson spelas in under S:t Eriksbron i centrala Stockholm. Vi får även se några korta klipp från den kommande serien.

Uppdatering 22 januari: Nu har avsnitt ett och två av ”Äkta människor sänts” och finns även att se på SVT Play.

”Äkta människor” kommer förhoppningsvis väcka en etisk debatt i frågor som vad som är mänskligt och hur vi ska behandla robotar när de börjar bli lika mänskliga som oss själva.

Som lite kuriosa kan nämnas att SVT vid minst två tillfällen sökt statister/birollsinnehavare på kroppsbyggartidningen BODY:s webbsida, som bland annat ska spela ”fightingrobotar”.

SVT Drama efterlyser vältränade killar till en produktion som heter Äkta människor: ”Vi söker för onsdagen 22 juni två stycken ”fightingrobotar”. Erbjudandet gäller killar i Stockholmstrakten som kan tänka sig att vara med på en filminspelning och föreställa robotar/androider som är konstruerade för att slåss. Ersättning utgår.” Bland huvudrollsinnehavarna i scifi-serien ser vi bl a Andreas Wilson och Eva Röse.

SVT

Uppdatering: Den 4 november 2011 publicerade DN en intervju med Levan Akin som regisserat avsnitt 5-8 av ”Äkta människor”. Där avslöjar han bland annat att hubotarna har USB-portar i huvudet och att vissa av robotarnas ägare byter chip i sina hubotar och har sex med dem.

SE ÄVEN: