Robotarm som styrs med mobilen

KUKA är en av världens största tillverkare av industrirobotar och nu har studenter vid Berlins tekniska universitet (TUB) visat hur de kan styra och programmera en 6-axlig KUKA KR 6-robot helt via en vanlig iPhone.

Tack vare de nya moderna smartphonemobilerna fulla av högteknologiska sensorer kan man numera använda dem som fjärrkontroller för till exempel robotar. Det är som en del av ett projektarbete inom industriell automation som mobilappen tagits fram.

Appen utnyttjar mobilens olika sensorer väl och man kan både använda pekskärmen för att trycka på knappar, styra roboten direkt eller programmera den. Utöver att varje axel kan styras separat finns även mer intuitiva styrmetoder där antingen sveper med fingret över skärmen eller helt enkelt lutar mobilen för att få roboten att röra sig i den riktning man vill. Mobilen och roboten kommunicerar via WiFi och skulle anslutningen avbrytas stannar roboten som en säkerhetsåtgärd.

Det faktum att dagens avancerade smartphones är riktiga universalfjärrkontroller som kan användas för att styra det mesta är något vi kommer få se mycket mer av i framtiden.

TUB, KUKA