Toshiba debuterar med tysta robotdammsugaren Smarbo

Nu ger sig även Toshiba in på robotdammsugarmarknaden och lanserar en direkt konkurrent till Roomba kallad Smarbo (VC-RB100). Till en början kommer den endast säljas i Japan.

Det nya med Smarbo (som förmodligen står för ”Smart robot”) är att den har två processorer. I övrigt påminner den mycket om redan existerande modeller. Den har dubbla tribbelborstar på undersidan och en kamera på ovansidan för att navigera.

Den har även 38 sensorer (gyro, acceleratorer, avståndsavkännare med mera) så den inte ska kollidera med saker eller åka ner för trappor. På 90 minuter ska Smarbo klara av att dammsuga ett golv på 100 kvadratmeter.

Övriga finesser som vi nu blivit bortskämda med hos robotdammsugare är att den återvänder automatiskt till laddningsdockan när den är klar och kan programmeras för till exempel ”spot mode” som rengör en yta på 1,5 kvadratmeter extra noggrannt. Man kan även schemalägga städtider så roboten städar under tiden man inte är hemma.

Som synes på grafiken till höger dammsuger den rakt, likt Neato, fast i två pass, vilket förhoppingsvis gör att golvet blir ännu renare. Detta till skillnad från Roomba-modellerna som har en städteknik där de till synes slumpmässigt far fram och tillbaka över golvet. Vill man istället styra Smarbo själv med fjärrkontrollen går det också bra.

Tystaste robotdammsugaren?

Toshiba Smarbo mäter 355 x 355 x 93 millimeter, väger 3,7 kilo och har enligt specifikationerna en ljudnivå på endast 52 dB när den dammsuger. Det kan jämföras med Samsungs Navibot Silencios 62 dB, som sades vara en av de tystaste robotdammsugarna när den Sverigelanserades i början av juni. Detta borde, i alla fall på pappret, göra Smarbo till den tystaste robotdammsugaren på marknaden.

Den kommer börja säljas i Japan 1 oktober för runt $1.175 (cirka 7.800 kronor) vilket inkluderar laddningsdocka och fjärrkontroll.

Toshiba, TechCrunch

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotdammsugare och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.