Elektronisk tatuering kan revolutionera vården

Elektroniska tatueringar som denna skulle kunna ersätta dagens EKG.    Skärmdump från SVT Play.

De kallas ”elektroniska gnuggisar” i media, vilket låter mindre skrämmande än prefixet cyborg, och är i praktiken små kretskort som kan gnuggas direkt på huden, likt låtsastatueringarna man hade som barn. Dessa tros kunna revolutionera vården.

Den ringa storleken på kretsarna är inget nytt i sig. Det nya är kretsarnas elasticitet som beror på den serpentinformade konstruktionen och gör att kretsen inte bryts av utan följer med när man rör sig och huden sträcks ut.

Det är forskare vid University of Illionis i USA som byggt in elektroniken i en sorts tunn plastfilm som kan gnuggas fast på huden. Själva datan överförs sedan trådlöst till en dator, men skulle lika gärna kunna överföras till en app i mobilen. Man skulle alltså kunna få realtidsdata i sin mobil på kroppens puls, EKG med mera. Fler sensorer kommer att kunna byggas in i framtida versioner av gnuggiskretsen, enligt forskarna.

Patienter kan i och med denna uppfinning själva gnugga på sig elektroniken som innehåller sensorer för att mäta EKG, temperatur, radiosändare och även en enkel form av mikrofon. Det innebär att man själv till exempel kan mäta sitt EKG hemma under en hel dag utan att knappt märka av att man har avancerad mätutrustning kopplad till kroppen. Eftersom elektroniken följer med när huden sträcks ut fungerar den även att använda vid fysisk aktivitet. Man skulle rentav kunna använda den som pulsklocka när man är ute och joggar, utan att behöva ha på sig det konventionella bröstbältet som kanske inte är så bekvämt.

Klas Hjort, professor i mikroelektronik vid Uppsala universitet, menar att de helt kan ersätta dagens EKG-mätningar:

– Ja, det kan absolut ersätta EKG, särskilt bra är den här lösningen när man vill göra kontinuerliga mätningar över hela dagar.

Gnuggisarna kan även mäta muskelaktivitet och hjärnaktivitet ifall man fäster dem på huvudet, men det handlar knappast om någon tankeläsning. Den primitiva mikrofonen som byggts in har använts på försök av funktionshindrade för att styra annan elektronik med röstkommandon.

Ett problem är dock strömförsörjningen, men man hoppas kunna bygga in solceller i framtida versioner av gnuggisarna. Idag drivs de med små batterier, vilket inte gör dem lika smidiga, samt att batterier måste laddas med jämna mellanrum. Ett annat alternativ vore så kallade nanogeneratorer. Då kan man generera ström genom kroppsrörelser, till och med så små rörelser som hjärtslag.

Science, SVT, IDG

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Cyborger och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.