SVT-reportage om sociala robotar för äldre i Japan

Gårdagens Korrespondenterna i SVT hade temat ålderdom och handlade om livet som pensionär. De besökte bland annat en robotmässa i Japans huvudstad Tokyo för studera fenomenet sociala robotar som sällskap för äldre.

De intervjuade ett äldre japanskt par som hade en robot de kallade If-Chan hemma som de uppskattade mycket och tyckte var som att prata med ett barnbarn. Man kan tycka det är underligt hur öppna japanerna är för robotar som ser dem som nästan mänskliga. Det är dock inget konstigt i den japanska kulturen där man under flera generationer växt upp med robotar som ett naturligt inslag.

Här i väst är våra referenser snarast Terminator och liknade Hollywoodfilmer där vi ser robotarna som ett hot, medan de i Japan snarare ser robotarna som hjälpsamma vänner. Detta återspeglas även tydligt när man ser till robotutvecklingen i Japan respektive västvärlden. USA tar gärna fram militära robotar som används i krig medan Japan satsar på robotar för att hjälpa människor (bland annat äldre).

Här i Sverige kan dock en trend skönjas där vi går mot en utveckling av fler hjälpsamma robotar. Vi har bland annat telenärvaroroboten Giraffen, sjukhusroboten RobCab och matningsroboten Bestic, samtliga utvecklade i samarbete med svenska Robotdalen.

Cirka 10 minuter in i programmet kommer reportaget från Tokyo. Programmet går att se på SVT Play fram till den 23 september 2011. Från mässan får vi även se den välkända robotbabysälen Paro och en snabb skymt av cyborgdräkten (exoskelettet) HAL.

Se programmet på SVT Play, SVT

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Hemrobotar, Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.