Brandbekämpningsroboten FFR Basic demonstreras skarpt

Svenska Drones Networking som utvecklat brandbekämpningsroboten FFR Basic (Fire Fighting Robot) kommer i samband med mässan Skadeplats 2011 i Katrineholm den 21-22 september demonstrera roboten skarpt inför publik.

Det unika med denna robot, som bygger på en Brokk 50 demoleringsmaskin, är att den kombinerar skärsläckningssystemet Coldcut Cobra med fjärrstyrning. Operatören kan därmed på säkert avstånd ta sig in i rökfyllda och brinnande lokaler. Tack vare skärsläckningsmunstycket kan roboten både skära sig genom trä och metall samt släcka bränder med samma munstycke.

FFR Basic visades upp för första gången i våras på European Robotics Forum i Västerås. Därefter har den hunnit bli SKAPA-nominerad och i höst är det alltså dags för en skarp demonstration i Katrineholm.

”- Vårt mål är att minska riskerna vid brandbekämpning i allmänhet och förbättra
arbetssituationen för rökdykarna i synnerhet”, säger Leif Ahlman, VD vid Drones Networking i ett pressmeddelande som släpptes igår.

”- I våras lanserade vi den och nu är det dags att demonstrera möjligheterna med roboten i verkligheten, och för kunderna att komma med synpunkter”, fortsätter han och tror även roboten har större potential:

-Seeing is believing och jag tror demonstrationen kommer att föda idéer och tankar om fler användningsområden för roboten. Gruv- och processindustrin är några områden som borde vara intresserade av produkten.

För ytterligare information om FFR Basic, se länkar till tidigare artiklar längst ner.

   
Foton: Drones Networking

Drones Networking, Skadeplats 2011

SE ÄVEN: