Charmiga dansroboten My Keepon i butik i höst

För drygt fyra år sedan dök videon upp på den lilla gula charmerande roboten Keepon som dansade i takt till musiken och har idag setts av miljontals på olika videosidor. Ursprungligen togs den fram för att hjälpa barn med autism, men på grund av all uppmärksamhet har nu BeatBots, som tillverkar den, utvecklat en billigare leksaksversion som släpps i amerikanska butiker nu i oktober, lagom inför julhandeln.

Amerikanska leksaksjätten Toys R us är uppenbarligen mycket intresserade av My Keepon, som leksaksversionen heter, eftersom de köpt upp hela första produktionsserien. Priset på roboten beräknas hamna under $50 (cirka 350 kronor) och den ska finnas i butik från och med oktober månad. Det är ett betydligt lägre pris än de $30.000 som den ursprungliga versionen (numera kallad Keepon Pro) kostade för snart en månad sen.

För att få ner priset på leksaksversionen har de bland annat tagit bort kamerorna. Istället förlitar sig My Keepon på sensorer för ljud och känsel. På utsidan ser den dock i stort sett identisk ut med originalet som är cirka 25 cm hög och snarast liknar två skumtennisbollar som satts ihop. Längst ner sitter två knappar där man kan växla mellan ”Dance mode” och ”Touch mode”.

DANCE MODE

I ”dance mode” dansar My Keepon i takt till musiken via sina inbyggda mikrofoner som känner av rytmen i musiken och lägger till en gnutta slumpmässighet för att få en mer naturlig dans, som därmed aldrig blir densamma från gång till gång. Man kan även vissla, humma eller tralla låtar för den så dansar den.

TOUCH MODE

I ”touch mode” är roboten istället känslig för om du petar på den, klappar den, klämmer på den med mera. Man kan till och med kittla den på näsan så nyser den. Den har även flera olika sinnesstämningar och kan vara allt från nyfiken och uppspelt till sömnig.

Namnet Keepon kommer från en sammansättning av de japanska orden för ”gul” och ”studsa”. Roboten har bara två ögon och en näsa som inte kan blinka eller på annat sätt röra sig, men genom sitt kroppsspråk kan roboten ändå kommunicera och signalera hur den mår. Den minns även ifall du inte lekt med den på länge och kallar då på din uppmärksamhet.

Den här typen av ickeverbalt språk kommer förmodligen spela en viktig roll hos framtida robothusdjur. Antagligen kan vi även vänta oss att se den i olika färger och utstyrslar. Vågar man gissa på en rosa modell?

Businessweek, Wow!Stuff, MyKeepon, BeatBots

SE ÄVEN:

 

Det här inlägget postades i Robotleksaker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.