Roboten Expliner klättrar i högspänningsledningar


Spänning på hög nivå när roboten Expliner inspekterar ledningar.

Expliner heter en robot, utvecklad av japanska HiBot, som klättrar omkring i strömförande högspänningsledningar och inspekterar dem. Ännu ett riskfyllt yrke för människor som nu blivit robotgöra alltså.

Alternativen är att antingen använda helikoptrar för att inspektera ledningarna ovanifrån eller att bryta strömmen och låta människor klättra upp i ledningarna. Det förstnämnda är riskabelt eftersom helikoptern inte kan flyga för nära, med risk för att komma i kontakt med de strömförande ledningarna. Att bryta strömmen medför mycket stora kostnader, dessutom måste de mänskliga inspektörerna balansera på ledningarna som inte sällan är 80-100 meter ovanför marken och flera kilometer långa.

Därför är den semi-autonoma roboten Expliner ett välkommet tillskott, den klarar nämligen att klättra runt i ledningarna medan strömmen fortfarande är påslagen. I videoklippen nedan ser vi den ta sig fram på 500 kV högspänningsledningar i Japan. Det finns många hinder i form av kabelseparatorer, skarvar med mera den måste ta sig förbi på sin väg och den klarar detta bland annat tack vare viss akrobatik där den omfördelar tyngdpunkten.

Expliner är utrustad med hela åtta kameror och kan därmed inspektera fyra ledningar samtidigt i 360-gradersvy. Den är även utrustad med GPS så den lätt kan lokaliseras och även positionsmarkera eventuella defekter på ledningarna. Nere på marken kan sedan en mänsklig inspektör se på en skärm vad robotens kameror filmar.

Paulo Debenest på HiBot säger att framtida versioner av roboten inte bara ska kunna inspektera utan även utföra underhållsarbete på högspänningsledningarna. Och det är ju precis såna här uppgifter robotar är till för, jobb som är för riskfyllda för människor eller bara monotona och tråkiga.

HiBot har skapat en hel del imponerande robotar sedan tidigare, bland annat den amfibiska robotormen ACM-R5 och en fyrbent ”Roller Walker” som kan vända på fötterna så de blir till hjul och därmed både kan gå och rulla fram.

HiBot

Det här inlägget postades i Inspektionsrobotar, Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.