Roboten som pallar jobbet

Svenska Ekatech AB Industriautomation har utvecklat en robot som spikar och staplar lastpallar automatiskt. Själva roboten bygger på en begagnad ABB 6400 som de anpassat för pallspikning. Den är bland annat utrustad med dubbla spikpistoler, så man får hoppas den inte går bärsärk och börjar skjuta vilt omkring sig.

Roboten är halvautomatisk, vilket innebär att en människa måste montera träbitarna i fixturen innan den kan spika ihop dem. Därefter greppar roboten den färdigspikade pallen och staplar den ovanpå de andra. Samma arm kan alltså både spika och greppa pallarna utan att några byten behövs.

Roboten kan spika ihop både 2-vägs- och 4-vägspallar och använda upp till tre olika spikpistoler. Den klarar av att spika samt stapla en pall på 20 sekunder. Nedan ser vi en bild på gränssnittet där man kan konfigurera roboten och bland annat kan se hur många spikar det finns kvar i magasinet.

De har även utvecklat och programmerat en annan robot som också den baseras på en begagnad ABB 6400 och som staplar plastdunkar på de lastpallar som den första roboten snickrat ihop.

Uppdatering 13 december 2011. Ekatech har lagt upp en film på en biffigare version av sin pallspikningsrobot (P123). Denna har tre spikpistoler (klarar upp till fyra) och vi får se robotcellen ur flera olika vinklar, samt hur magasinbyte går till.

Ekatech

Det här inlägget postades i Industrirobotar, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.