Robotar får skulden för börsoroligheter

Just nu skrivs det mycket om finanskrisen och börsras i medierna. Det svänger fort på börsen och en del vill lägga skulden på de handelsrobotar som inom loppet av några mikrosekunder hinner utföra miljontals småaffärer på samma tid som mänskliga börshandlare bara hinner med en enda, skriver Avanza bank idag under rubriken ”Robotar mot människor på en allt vildare börs”.

Det kallas högfrekvenshandel och motsvarar runt 15-20 procent av all handel på Stockholmsbörsen och ungefär hälften i New York. Inom vissa kategorier av värdepapper sägs datorerna dominera helt. Nu höjs rösterna för en reglering av börsen som en följd av de blixtsnabba börsrobotarna.

En sak kan man dock konstatera med säkerhet och det är att vi människor kommer få vänja oss vid att bli utkonkurrerade av robotar även på andra områden framöver.

Avanza, SvD, DN, SVT Debatt, SR, E24, Arbetarbladet, DN, IDG

SE ÄVEN: