Gemini-Scout – roboten som hjälper instängda gruvarbetare

Foto: Randy Montoya / Sandia Labs

Gemini-Scout är en kameraförsedd robot som tål tuffa miljöer och är tänkt att skickas ner i gruvor där arbetare blivit instängda. Tack vare roboten, som fjärrstyrs via en vanlig Xbox 360-handkontroll, kan man skicka ner mat och få en första bild av gruvans inre innan man skickar ner mänskliga räddningsarbetare.

Det är amerikanska Sandia National Laboratories som tillverkat roboten och den är byggd för att klara av den tuffa miljön nere i gruvorna. Den är helt vattentät och klarar att köra genom 45 centimeter djupt vatten samt stenig terräng och har inkapslad elektronik för att inte gnistor ska kunna antända explosiva gaser i gruvan.

Den fjärrstyrda roboten är utrustad med bland annat värmekamera, gassensorer och en vanlig kamera som kan vridas och vinklas för att se omkring sig. Som synes i videon nedan kan den ta sig både upp och ned för branta trappor tack vare de grovt räfflade bandhjulen.

Gemeni-Scout är knappt 1,20 meter lång och 60 cm hög och är därmed smidig nog för att ta sig runt i de trånga utrymmena i gruvan och även över 30 cm höga säkerhetsluckor. Via roboten kan man dessutom få ner information, syrgas, medicinsk hjälp och proviant med mera. Den är även försedd med en tvåvägs-kommunikationsradio så arbetarna nere i gruvan kan prata med räddningspersonal, anhöriga och andra ovan mark. Motorn i roboten är stark nog för att kunna dra en människa till säkerhet.

För att fjärrstyra roboten används en vanlig Xbox360-handkontroll. Detta är ganska vanligt bland fjärrstyrda robotar och gör att utvecklarna dels slipper lägga ner tid på att uppfinna hjulet (eller snarare handkontrollen) igen och dels att de flesta redan är bekanta med hur en Xboxhandkontroll fungerar, vilket gör att inlärningen går snabbare. Även i det grafiska gränssnittet ska utvecklarna ha sneglat en hel del på spelvärlden för att göra det intuitivt och lättanvänt.

The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) har finansierat roboten och om allt löper väl ut ska den vara redo att åka ner i gruvor i slutet av nästa år. Givetvis finns betydligt fler användningsområden för en robot som denna. Till exempel skulle den kunna leta efter överlevande i jordbävningsområden, brinnande hus eller användas inne i kärnkraftverken i Fukushima (om den först skyddas mot strålningen och förses med fler sensorer).

Sandia National Laboratories är en del av Sandia Corporation, som i sin tur är ett helägt dotterbolag till Lockheed Martin Corporation, USA:s största leverantör av bland annat stridsflygplan. Så det är väl inte helt osannolikt att denna robot även kan komma att användas militärt.

Nästa steg blir att komplettera och slutligen helt ersätta mänskliga arbetare nere i gruvorna med robotar. Det är trots allt ingen lämplig arbetsmiljö för människor att vistas i. Gruvarbetarrobotarna behöver inte vara autonoma utan kan fjärrstyras av operatörer ovan mark, precis som Gemini-Scout. På så vis blir heller inte gruvarbetarna arbetslösa, de måste bara omskola sig. På sikt kommer det dock leda till ökad produktivitet, vilket innebär att det inte kommer behövas lika många arbetare, men så har skett inom många yrken. Ta till exempel lantbrukaren som ersatt hästar med traktor och skördetröska och kan mjölka korna med mjölkningsmaskiner eller till och med helautomatiska mjölkningsrobotar. Idag kan en enda person göra flera mans jobb tack vare automatisering.

SandiaNy Teknik