Nu kan robotarna lära sig själva

På Tokyo Institute of Technology har man tagit fram en robot som klarar av att lösa uppgifter den aldrig tidigare stött på eller fått inprogrammerat på förhand. En självlärande robot som kan dra egna slutsater utifrån tidigare kunskaper och genom att analysera sin omgivning, känns det igen från Terminatorfilmerna? Denna robot tycks dock som tur är hellre vilja blanda isvatten och te än att att utrota mänskligheten.

Det unika med roboten är dess avancerade artificiella intelligens SOINN (Self-Organizing Incremental Neural Network). Den klarar av att göra kvalificerade gissningar om vilka beslut den ska fatta, baserat på tidigare erfarenheter, när den ska utföra uppgifter den aldrig gjort förut, precis som vi människor gör när vi ställs inför en ny utmaning.

Roboten har bara vissa grundläggande kunskaper som i exemplet i videon nedan där den har en mugg, en ”isbit” och en flaska ”vatten”. Med dessa föremål till hands listar den själv ut hur den ska hälla upp en mugg med isvatten. När den hällt upp vattnet och ska lägga isbiten i muggen inser den på egen hand att den har händerna fulla och måste ställa ner ett objekt innan isbiten kan plockas upp. Om den inte vet hur den ska lösa en uppgift stannar den helt enkelt upp och talar om att ”Jag kan inte göra detta efter som jag inte vet hur.”.

Detta underlättar förstås programmerandet av robotar avsevärt eftersom man bara behöver lära roboten till exempel hur en hammare och skruvmejsel fungerar och sedan kan den använda verktygen i olika situationer utan att man behöver förprogrammera den för varje specifik situation. De flesta av dagens robotar klarar bara av att utföra uppgifter under statiska omständigheter, men att kunna anpassa sig till verklighetens ständigt föränderliga förhållanden är ett måste för robotar om de ska kunna fungera utanför industrilokalerna och laboratorierna. De måste även ha förmågan att kunna ta in och lära sig ny information på plats i realtid. Detta är förmågor som robotar till hittills inte varit så bra på, men nu har ett steg i rätt riktning tagits i och med SOINN.

Utöver robotens egna sensorer, som ger den visuell, audiell och taktil data, kan den använda sig av robotmolnet för att dela kunskap med andra robotar. Ett slags internet för robotar skulle man kunna kalla det, där alla kan dela med sig av sin kunskap. Det räcker att en robot lär sig ett nytt objekt eller hur man löser en uppgift så kan alla andra robotar uppkopplade till molnet ta del av denna information och lösa samma uppgift. På så vis blir roboten smartare och smartare med tiden, precis som vi människor inte föds med all vår kunskap utan lär oss gradvis under livets gång.

SOINN, Diginfo.tv

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Humanoida robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.