MABEL är världens snabbaste robot på två ben

MABEL är världens snabbaste bipedala robot och springer med en topphastighet på 10,9 km/h. Foto: University of Michigan

Det ser ut som Petman från Boston Dynamics har blivit frånsprungen av roboten MABEL från Michigans universitet. Den kan nämligen springa i hastigheter upp till 10,9 km/h, att jämföra med Petmans 7,1 km/h. Detta gör MABEL till världens just nu snabbaste bipedala robot.

En av hemligheterna bakom MABELs hastighet ligger i designen av benen som, till skillnad från till exempel Asimos, är mer människolika och motorerna är kopplade till fjädrar som därmed fungerar ungefär som senorna i våra kroppar. Precis som hos människor är benen lätta och fjädrande och torson aningen tyngre. MABEL har heller inga traditionella fötter utan går direkt på benen, men klarar ändå att hålla balansen. Den stång roboten sitter fast i ser bara till att den springer i cirklar, istället för ut genom ett fönster eller liknande.

För varje steg är MABEL i luften 40 procent av tiden, precis som hos mänskliga löpare, och når en höjd av 7-10 centimeter ovanför golvet. Skaparna hävdar att deras robot är den som springer mest människolikt i dagsläget.

MABEL byggdes redan 2008 och sedan dess har roboten och dess algoritmer förfinats till vad den är idag. Den började med att gå, sedan på ojämnt underlag och därefter började den jogga så smått. Utvecklarna hoppas nu att deras teknik ska kunna användas till exoskelett som gör att rullstolsbundna kan gå, eller för att ge räddningspersonal övermänskliga krafter med mera. Det finns många potentiella användningsområden för bipedala (tvåbenta) robotar i framtiden, bland annat inom riskfyllda yrken som polis och rökdykare.

För ett drygt år sedan kunde vi se en video på MABEL som gick över ojämn terräng. Så ojämn att den stackars roboten slutligen bröt vristen. Som tur är går robotar lätt att laga, så MABEL var snart på benen igen. Utvecklarna lovar även att både hårdvaran och mjukvaran framöver ska släppas fri för allmänheten att modifiera, så alla kan bygga egna springande robotar.

Fler videoklipp finns på Youtube, bland annat när MABEL springer i gympaskor, går baklänges med mera.

MABEL, Michigans universitet, IDG

SE ÄVEN:

  • Skuggan

    Ser fram emot den dag robotarna kommer springa ikapp de mänskliga världsmästarna på 100 meter.