14-åring tiggde till sig robothand


14-åriga Matthew lyckades tigga till sig marknadens mest avancerade handprotes, i-LIMB Pulse. Foto: Touch Bionics

14-åriga Matthew James från Storbritannien föddes med bara en hand och har därför fått ha handprotes hela livet. Nu har han, tack vare ett tiggarbrev till Mercedes, lyckats lyckats få den mycket avancerade robothanden i-LIMB Pulse som sin nya protes.

Matthew var nämligen även ett Formel 1-fan och skickade därför helt fräckt en förfrågan till Ross Brawn, chef för Mercedes F1-lag, och frågade om han kunde få £35.000 (nästan 390.000 kronor) till en i-LIMB-protes. I gengäld erbjöd han sig att ha reklam för Mercedes på protesen, liknande reklamdekalerna han sett på F1-bilarna. Tiggarbrevet gick tydligen hem eftersom Mercedes gick med på hans önskemål. De tog kontakt med Touch Bionics, som tillverkar i-LIMB, och tog tillsammans fram en specialdesignad version av protesen.

Mercedes kunde dock inte betala för protesen men gick med på att hjälpa Matthew samla ihop pengar via fans och sponsorer. Även tillverkaren Touch Bionics gick med på att helt gratis anpassa i-LIMB-protesen och träna honom i att använda den, något som normalt skulle ha kostat £25.000 (cirka 275.000 kronor)

I-LIMB är marknadens mest avancerade handprotes och ger en oöverträffad finmotorik jämfört med traditionella motsvarigheter. Nu kan Matthew skriva och rita med en penna, knyta skorna, fånga bollar med mera. Nedan ett inslag från brittiska tidningen The Telegraph och ett annat från BBC där Matthew intervjuas. I det första klippet får vi även se hans gamla handprotes.

Protesen fungerar som så att två elektroder fästa på huden registrerar muskelimpulser från underarmen som sedan kontrollerar rörelserna i den syntetiska handen, en så kallad myoelektrisk protes. Det nya med i-LIMB Pulse, jämfört med den tidigare modellen, är att man genom att skicka olika kombinationer av muskelimpulser kan växla mellan olika grepp. Till exempel om man vill växla mellan vanligt grepp och ”nypgrepp” med enbart tummen och pekfingret eller variera greppstyrkan om det objekt man håller i. Det sistnämnda är användbart till exempel när man ska knyta skorna, så inte skosnörerna glider ur greppet.

I videon nedan demonstreras olika greppvarianter hos i-LIMB Pulse. Missa inte 1:50 in i videon när handen roterar 360 grader, det är vad jag kallar partytrick.

Varje finger har en egen motor så fingrarna kan röras individuellt och i-LIMB-handen klarar av belastningar på upp till 90 kilo. Via bluetooth kan i-LIMB kommunicera med datorn för konfiguration, statistik med mera. Om ett finger går sönder behöver man inte heller byta ut hela protesen, skicka in den på lagning och vara utan den i kanske flera veckor. Fingrarna på i-LIMB går nämligen att skruva loss var för sig och byta ut. Nedan ännu en demonstrationsvideo av i-LIMB Pulse.

Touch Bionics, som tillverkar i-LIMB, har även en partiell handprotes, kallad ProDigits, för de som har ett eller flera fingrar kvar på handen. I videon nedan ser vi en användare av ProDigits som endast har tummen kvar på högerhanden. Han visar hur han han brukar göra när han öppnar en godispåse, skruvar på en mutter, öppnar och dricker ur en flaska med skruvkork samt drar igen dragkedjan på jackan, först utan och därefter med sin ProDigits-hand.

Touch BionicsThe Telegraph, Resumé, Ny Teknik

SE ÄVEN: