Robotbjörnen RIBA-II ett lyft för vården i Japan

Robotbjörnen RIBA-II lyfter en patient. I bakgrunden syns föregångaren RIBA.

För att tackla utmaningarna med en växande äldre befolkning i Japan har man bland annat tagit fram roboten RIBA som ska kunna lyfta gamla och sjuka ur sängen och ner i en rullstol. Nu har en ny och starkare modell, RIBA-II, lanserats som klarar att lyfta personer på upp till 80 kg.

RIBA (Robot for Interactive Body Assistance) presenterades för första gången 2009 och klarade då att lyfta 61 kilo. Roboten är röststyrd och när någon ropar på den kommer den och lyfter personen ur sängen och placerar vederbörande försiktigt i till exempel en rullstol. I roboten finns bland annat taktila sensorer.

Den nya modellen RIBA-II klarar att lyfta personer på upp till 80 kilo från golvet eller en säng. Roboten har utvecklats genom ett samarbete mellan RIKEN och Tokai Rubber Industries och den japanska regeringen har hjälpt till med finansieringen. En robot som kan ta hand om tunga lyft inom vården kommer förmodligen rädda många människokroppar från att skadas och/eller slitas ut i förtid.

I de två ovanstående videoklippen ser vi RIBA-II lyfta en person från golvnivå och i nedre videon syns föregångaren RIBA från 2009.

Reuters, RIKEN

SE ÄVEN: