Roboten PR2 bakar kakor och hämtar läsk ur kylen


Baka, baka kaka. Vem ska kakan smaka? Inte PR2 i alla fall.

Nyligen släpptes en video där roboten PR2 på MIT CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) bakar kakor på egen hand och ännu en video där PR2-roboten på Bosch hämtar läsk ur kylen och låter en annan robot servera.

Det går inte särskilt snabbt när PR2 bakar och det blir väldigt slabbigt, men den klarar uppgiften helt på egen hand. Nästa projekt blir kanske att programmera den att städa upp efter sig också.

PR2 börjar med att lokalisera bunkarna, lyfta dem och blanda ner ingredienserna i en större skål. För att göra det lite enklare för roboten har varje bunke en egen färg, så den ska kunna veta vilken ingrediens som finns var. Därefter blandar den ihop alla ingredienser och häller över smeten i en metallform. Roboten klarar till och med att skrapa ur det sista av kaksmeten ur bunken med en slickepott. Synd bara att den spillde ut minst lika mycket när den hällde över smeten, så det går väl på ett ut.

En del optimering återstår innan den lärt sig baka kakor med lite mer finess, men det ser rätt smarrigt ut i alla fall och man tycker nästan lite synd om roboten som inte får smaka på sina egenbakade kakor sen. Kakorna den bakade heter chocolate afghans.

MIT CSAIL

 

Två läskiga robotar på Bosch


Robotarna Turtlebot och PR2 på Bosch samarbetar för att hämta läsk till lata robotutvecklare.

En annan video visar hur PR2-roboten tillhörande Bosch och den mer prisvärda roboten Turtlebot (även den utvecklad av Willow Garage) samarbetar för att servera en burk läsk. Turtlebot (döpt till Busbot) har en vanlig laptop som hjärna, Kinectsensor som ögon och en iRobot Create för att förflytta sig. Det hela börjar med att någon beställer en läsk via ett webbaserat gränssnitt.

Samarbetet är fördelat så att Turtlebot åker till köket medan PR2 (som heter Alan) som redan är på plats tar sig fram till kylen, öppnar dörren, tar ut läskburken och stänger sedan dörren. Sedan placerar den läskburken ovanpå Turtlebots plattform varefter Turtlebot åker iväg med läsken till beställaren. Lägg märke till att PR2 endast använder ena armen. Den stänger kylskåpet med samma arm som den håller läskburken i. Det skulle alltså gå utmärkt att använda den enarmade och billigare PR2 SE-modellen för detta ändamål.

Noterbart en halv minut in i videon är en Turtlebot-baserad telenärvarorobot som står i korridoren när Busbot åker förbi. Någon närmare presentation av den får vi dock inte. I köket kan man även se en Neato XV-11 robotdammsugare 2:45 in i videoklippet. Den orange kabeln som går från PR2:s baksida upp mot taket är för strömförsörjningen. Eller så är det bara ett svepskäl av Bosch för att kunna kedja fast den stackars roboten i köket och tvinga den servera läsk till törstiga robotutvecklare dagarna i ända.

Bosch RTC, IEEE Spectrum

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Hemrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.