Om 30 år kommer vi minnas robotrevolutionen

IBM 5150 anses vara världens första hemdator. Foto: Wikipedia

I fredags fyllde persondatorn (PC:n) 30 år. Det var nämligen den 12 augusti 1981 som den första riktiga hemdatorn, IBM 5150, lanserades. Idag kan man se hur utvecklingen av robotar befinner sig på samma stadie som hemdatorerna gjorde för 30 år sedan.

Grundmodellen av IBM 5150 kostade $2.880 vid lanseringen, vilket motsvarar 20.000 kronor, men förmodligen ännu mer i dagens penningvärde. Den hade en monokrom bildskärm, ett arbetsminne på 16-256 kilobyte (kB) och disketter som kunde lagra 160 kB. För att få lite perspektiv på lagringsmängden så motsvarar 1024 kilobyte en megabyte och idag kan man köpa USB-minnen med 4096 megabyte (4 gigabyte) för under hundralappen.

Det som skiljde denna datormodell från tidigare datorer var att den byggdes med standardkomponenter, vilket gjorde att andra företag enkelt kunde kopiera den. Det ledde i sin tur till ökad konkurrens och lägre priser.

Idag kan vi se hur robotutvecklingen befinner sig på ungefär samma nivå som hemdatorerna gjorde för 30 år sedan. Fortfarande är robotar något väldigt dyrt och klumpigt som vanliga privatpersoner knappast har råd med, i alla fall om man vill ha en robot som verkligen kan göra avancerade saker. Precis som med datoranvändarna på den tiden är det mest tekniknördar som håller på med robotar idag.

Nedan ett TV-inslag från 1979 som handlar om datoriseringen av företagen på den tiden. Mycket känns igen från hur dagens robotar debatteras. Datorerna sågs på den tiden som något skrämmande som skulle ta jobben från människorna.

Men nu börjar robotdammsugarna och robotgräsklipparna mer och mer leta sig in i våra hem och om 30 år kommer vi förmodligen se tillbaka på 10-talet som det decennium då hemrobotrevolutionen började. Lika mycket som vi idag skrattar åt de stora, fula och klumpiga datorerna som fanns för 30 år sedan kommer vi skratta åt dagens klumpiga, långsamma och dyra robotar år 2040.

Den tekniska utvecklingen kommer göra att vi om 30 år har robotar som är betydligt mer avancerade än dagens, men till ett mycket lägre pris. Det kommer sannolikt gå ännu snabbare än vid datorrevolutionen, eftersom vi dels nu har snabba datorer och andra tekniska hjälpmedel som snabbar upp utvecklingen avsevärt. Dessutom har vi lärt oss av de misstag som begåtts under datorutvecklingen, inte minst vad gäller standardisering av hård- och mjukvara.

Något som ytterligare kommer snabba upp utvecklingen av robotarna är den forskning som bedrivs inom nanotekniken. Om 30 år kommer vi ha tillgång till helt nya material med egenskaper som inte finns idag och som vi kanske inte ens kan föreställa oss ännu. Framtiden har mycket spännande att bjuda på för den teknikintresserade, den saken är säker.

I klippet ovan ser vi en representant från Televerket (nuvarande Telia) demonstrera den nya, heta tjänsten Datavision som närmast kan beskrivas som en korsning mellan text-TV och ett begränsat internet. Detta var 20 år innan internet slog igenom hos vanligt folk.

Stort tack till användaren erikbe99 som lagt upp dessa filmer tillsammans med närmare 2.000 andra nostalgiska, svenska TV-klipp från främst 70- och 80-talet.

I slutet av Datavision-klippet säger speakern:

Vi kan mycket snart förvänta oss att vi har tillgång till datorer i varje hem.

Idag, 30 år senare, har i stort sett varje hushåll en dator hemma och det är min fasta övertygelse att vi om ytterligare 30 år kommer ha en robot i varje hem och inte tycka det är mycket konstigare än vad en dator är idag.

SvD, Wikipedia

  • Daniel Lundh

    Jag välkomnar våra nya robotherrar.

  • Daniel Lundh

    Jag välkomnar våra nya robotherrar.