Uppdatering gör robotdammsugaren Neato XV-15 smartare

Robotdammsugaren Neato XV-15 (säljs som XV-11 i USA) har en USB-port via vilken man kan uppdatera mjukvaran i den. Nu har tillverkaren nyligen släppt version 2.1 av mjukvaran som innehåller en rad förbättringar för att göra dammsugaren smartare.

Uppdateringen är helt gratis och går att ladda ner på Neatos webbsida. Utöver buggfixar nämns följande förbättringar och nya funktioner:

 • Det nya ”Spot cleaning”-läget kan dammsuga ett område på 4×6 fot extra noga.
 • Känner av när den trasslat in sig i mattfransarna och stannar då borstarna samt backar därifrån.
 • Städar snabbare och pålitligare med flera små navigationsförbättringar.
 • Smartare dockning.
 • Förstår engelska, spanska, franska, tyska, italienska, kinesiska och japanska.

Vissa av de nya funktionerna har implementerats efter feedback från användarna av robotdammsugaren och det är ett gott tecken att Neato lyssnar på sina kunder och släpper produktförbättringar i efterhand.

Neato XV-11 skiljer sig från de flesta andra robotdammsugare, som är runda, genom att vara D-formad med en plan front. För att navigera använder den sig av en LIDAR, vilket är en slags laserbaserad radar som sitter högst upp. Via denna skannar den av rummet och kan skapa en inre karta över det och på så vis hålla reda på var i rummet den är samtidigt som den vet var den redan dammsugit och därmed slipper åka på samma ställe flera gånger. Denna teknik kallas SLAM (Simultaneous localization and mapping).

Likt konkurrentmodellerna kan Neato XV-11 städa på schemalagda tider och hitta tillbaka till laddningsdockan automatiskt. Den kostar $400 (2.700 kronor) men säljs inte i Sverige. Neato har dock under sommaren släppt den europeiska modellen Neato XV-15 som kostar £380 (4.200 kronor) och går nu att beställa och få skickad till bland annat Sverige. Däremot finns ännu inga svenska återförsäljare av den.

Uppdatering oktober 2011: Nu finns minst fem svenska återförsäljare av Neato XV-15. Priset varierar i dagsläget mellan 4.500 – 5.700 kronor.

En recension av Neato XV-15 finns här (på engelska).

Neato Robotics

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotdammsugare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Jimmy Stahlberg

  Neato xv-15 är tillgänglig för Sverige. Bara att gå in på neatorobotics.com och välja EU. Fick hem min för några dagar sedan och jag är väldigt imponerad. Den hittar så mycket skit så man blir chockad och den är smart. Dyr är den men enligt mig värd varenda krona, den gör ett otroligt bra jobb. Synd bara att allting ska bli så pass mycket dyrare när det kommer till Sverige/Europa.

  /Jimmy

  • Det har du rätt i, den går att beställa i EU-shopen på Neatos webbsida för £379.99 och få skickad till Sverige. Jag hittade även en annan e-butik där man kunde få den skickad till Sverige, men än så länge verkar det inte finnas några svenska återförsäljare av Neato, som det finns med Roomba och andra märken som man kan köpa på vanliga hemelektronikkedjor t.ex, men det kommer väl framöver. Ska ta och uppdatera artikeltexten i alla fall.

   Neato XV-15 (och XV-11) ska tydligen vara extra bra på att suga upp damm från hörn just på grund av att dammsugaren är D-formad och inte helt rund som de flesta andra robotdammsugare.

   • Jimmy Stahlberg

    ”Neato XV-15 (och XV-11) ska tydligen vara extra bra på att suga upp damm från hörn just på grund av att dammsugaren är D-formad och inte helt rund som de flesta andra robotdammsugare.”

    Den är ungefär som Roomba när det gäller hörn trots att den inte har någon sidoborste. Längst in i hörnen får man ta manuellt nån gång i månaden eftersom den missar några cm. Men i ren sugkraft och navigationsteknik så utklassar neato allt annat på marknaden just nu. Jag kör min varje dag och golvet ser otroligt fint och rent ut – ändå så är där alltid en hel del skit i behållaren. Har både hund och katt så mycket kommer från dom såklart. Även andra ytor här hemma är renare nu eftersom vi inte drar runt så mycket damm längre.

    Sambon tappar en hel del av sina långa hårstrå lite här och var i lägenheten och neaton plockar dom utan problem, alltid fullt med långa hårstrån i behållaren och aldrig ett enda strå virat runt den roterande borsten. Inget underhåll av maskinen har krävts förutom det självklara med att tömma behållaren och rengöra filtret. Brukar ”säkra” lägenheten innan jag går hemifrån (har den schemalagd), plockar upp eventuella saker som ligger på golvet, ställer upp köksstolar på bordet, tar upp sladdar/kablar o.s.v. för att den ska kunna göra sitt jobb utan hinder. Men de gånger jag kört den när jag varit hemma så har jag medvetet gjort det svårt för den med kablar, möbler och massa annat som hör ett hem till för att se hur den hanterar dessa saker. Slutsatsen är att den löser de mesta den ställs inför. Den testar sig fram och anpassar sig efter hur det ser ut, stannar borsten om något fastnar o.s.v. Det enda som stoppat den var en halvt uppsugen strumpa som den inte lyckades spotta ut igen, då stannade den och stängde ner borste och dammsugare och klagade via sin display på att något var fel.

    /Jimmy

 • Greenmonica

  Hur länge rengör Neato när den ställs in på schema? Jag kan bara ställa in starttid och förstår inte vad H betyder i stället för sluttid