LittleDog – BigDogs smarta lillebror


Avsatser som dessa är ingen match för robothunden LittleDog.

De flesta har förmodligen sett videon på BigDog – den fyrbenta, åsneliknande roboten som säkert framkallat mardrömmar hos vissa. Vad desto färre kanske känner till är att den har en lillebror vid namn LittleDog.

Boston Dynamics heter utvecklaren av de båda robotarna och förenklat kan man säga att LittleDog är en nedskalad version av BigDog. Den är betydligt tystare och definitivt inte lika skräckinjagande som storebror.

Utvecklingen av LittleDog påbörjades redan 2005 och är en del av det DARPA-finansierade Learning Locomotion-programmet. Syftet är bland annat att forska om lokomotion hos robotar. LittleDog är imponerande skicklig på att ta sig fram i varierad terräng. Den kan bland annat klara av trappor, avsatser lika långa som benen, stenig terräng, vertikala hinder med mera. Dessutom kan den lära sig hur den ska få bästa fotfästet när den vandrar omkring bland stenar med ojämna ytor. I videon nedan ser vi flera exempel på olika typer av terräng och hinder som den klarar av. Missa inte robotens kreativa ”special moves” en dryg minut in.

BigDog

Storebror BigDog, som finanseras av DARPA:s Tactical Technology Office, är världens mest avancerade robot för tuff terräng och kan både gå, klättra, springa och bära tung packning. Dessutom har den försetts med en avancerad balansförmåga som gör att den lyckas hålla sig på benen istället för att ramla omkull om den snubblar, halkar eller blir sparkad(!) av sin skapare.

Big Dog är 90 cm lång, har 76 cm i mankhöjd och väger närmare 110 kilo. Att se en sådan robot komma rusande mot en kan nog få vem som helst att lägga benen på ryggen. Det rytmiska motorljudet i kombination med benen som ser ut som bakåtvända människoben gör den inte mindre läskig.

BigDog kan springa i 4 mph (drygt 6 km/h), klättra upp för sluttningar på upp till 35 grader, gå över stenig terräng, gyttja, vatten, snö, is och andra besvärliga underlag. Dessutom kan den bära med sig en packning på över 150 kilo. Rent teoretiskt skulle man alltså kunna rida på BigDog. Men förmodligen skulle det bli en ganska obekväm ridtur med tanke på stötdämpningen och gångarten BigDog använder. Dock är tanken lockande för till exempel guidade ridturer i besvärlig terräng där en flock BigDogs följer en bestämd väg enligt utsatta waypoints med varsin turist på ryggen.

Faktum är att BigDog innehar världsrekordet för benförsedda transportmedel när det gäller hur långt den kan färdas utan att behöva tanka. Hela 20,6 km har BigDog lyckats vandra innan den fick soppatorsk. Man får väl utgå ifrån att det var utan packning dock. Med en välgödd turist på drygt 100 pannor på ryggen blir nog bränsleförbrukningen avsevärt högre.

Ännu fler robotar från Boston Dynamics finns på deras webbsida. Bland annat roboten RiSE som kan klättra uppför träd, väggar och andra lodräda ytor, samt LS3  som är en uppbiffad version av BigDog och är tänkt för militärt bruk även den. Den beräknas kunna visas upp år 2012, efter 30 månaders utveckling. Vi väntar med spänning på att få se den in action.

Fler videos på BigDog, LittleDog, Petman och andra robotar från Boston Dynamics finns på deras Youtubesida.

Boston Dynamics, BigDog, LittleDog

SE ÄVEN:

 

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Autonoma fordon, Militära robotar, Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.