Verklighetens SimCity från IBM förutspår politikens konsekvenser

Spelet Micropolis som bygger på det första SimCity.

I tisdags introducerade IBM sin nya analysmjukvara System Dynamics for Smarter Cities som ska hjälpa städer och kommuner att se framtida konsekvenser av politiska beslut redan innan de fattats.

Det handlar alltså om en slags artificiell intelligens, även om uttrycket inte används i pressmeddelandet från IBM. Baserat på tidigare statistik ska systemet kunna dra långtgående slutsatser, upp till 25 år in i framtiden, av politiska beslut innan de fattas.

I pressmeddelandet uppger IBM att System Dynamics for Smarter Cities ska kunna se samband mellan kollektivtrafikavgifter och gymnasiebetyg samt befolkningstäthet och folkhälsa och mycket mer.

2010 inledde IBM ett pilotprojekt i Portland tillsannans med politikerna och fler än 75 sakkunniga inom olika områden. Data från staden tio år tillbaka i tiden har matats in i systemet. Med hjälp av dessa data skapade IBM en simulerad modell av staden där de kunde se hur olika faktorer hänger samman och hur förändringar inom ett område kan påverka ett annat. Det hela påminner lite om datorspelet SimCity, fast mer avancerat och i verkligheten.

Som test undersökte man hur staden skulle påverkas om man minskade koldioxidutsläppen med 40 procent fram till år 2030. Som förväntat visade IBM:s simulator då att det skulle påverka befolkningens hälsa samt att målen skulle gå att uppnå delvis genom att få folk att gå och cykla mer, skriver IDG.

I dagsläget används endast systemet i Portland men enligt IBM ska flera kommuner vara intresserade. Förhoppningsvis kommer även svenska kommuner att nappa på detta framöver. Det kan bli mycket intressant och användbart för att experimentera med olika politiska beslut utan att behöva ta konsekvenserna i verkligheten.

IBM har tidigare imponerat med sin artificiella intelligens i from av superdatorn Watson som besegrade de mänskliga världsmästarna i Jeopardy. Kunskaperna IBM fått genom utvecklingen av Watson kan bli mycket användbara när det gäller simulering av kommuner och städer.

Fotnot: Artikelbilden är en skärmdump från spelet Micropolis, som bygger på det allra första SimCity-spelet (som numera är öppen källkod). Spelet har ingen koppling till IBM:s system utan skärmdumpen visas endast i illustrativt syfte.

IBM, IDG, IBM Smarter Cities

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
  • Anonym

    Jag hoppas Svergie börjar andvända det, men det värkar inte så troligt.