Robot hjälper förlamad att klia och raka sig


Förlamade Henry Evans kan nu klia sig själv för första gången på tio år, tack vare roboten PR2.

När Henry Evans var 40 år fick han en stroke, vilket ledde till att han drabbades av tetraplegi (förlamad från halsen och ner) och förlorade talförmågan. Nu kan han, för första gången på tio år, äntligen klia sig och raka sig. Detta tack vare en robot.

Det handlar återigen om forskningsroboten PR2, från Willow Garage, som tidigare har spelat biljard, hämtat en öl ur kylenvikit tvätt med mera. Henry såg PR2 på CNN förra året och fick då idén att en robot skulle kunna hjälpa honom. Projektet som nu inletts kallas ”Robots for humanity” och är ett samarbete mellan tillverkaren Willow Garage och Healthcare Robotics-labbet vid Georgia Tech, som jobbar med robotar inom sjukvården.

Henry uppskattar att det kliar ungefär 2-3 gånger varje timma och för första gången på tio år kan han nu klia sig och raka sig utan att vara beroende av någon människa. Han rakar sig genom att roboten håller i rakapparaten medan han rör på huvudet. Han kan även låta roboten åka runt i bostaden och lägga saker i lådor med mera. PR2 är helt autonom och kan undvika hinder själv. Via huvudrörelser, samt den begränsade rörlighet han har i ena fingret, kan Henry ge kommandon till roboten.

Eftersom en PR2-robot kostar $400.000 (drygt 2,7 miljoner kronor) är det knappast något alla funktionshindrade kommer ha råd med i hemmet, men det är en början på vad vi kommer se mycket mer av i framtiden. Förhoppningsvis kan Willow Garage och Georgia Tech dra lärdom av detta projekt för att bättre kunna utforma nästa generations sjukvårdsrobotar, som kommer vara både smartare och billigare.

Willow Garage, Georgia Tech Healthcare Robotics