Världens första aktiva benprotes med artificiell intelligens


Power knee känner automatiskt av om du står stilla eller går och anpassar sig efter det.

Världens första motoriserade benprotes för personer amputerade ovanför knät heter Power knee och tillverkas av Össur. Den har inbyggd artificiell intelligens som anpassar protesen automatiskt efter hur du rör dig.

Power knee är konstruerad av aluminium, väger strax över tre kilo inklusive batteri och klarar av att avlasta personer som väger upp till 125 kilo. Protesen slås av och på genom en knapp i knävecket och om batteriet är på väg att ta slut varnas man genom att den piper och vibrerar.

Eftersom det finns avancerad elektronik inuti bör man undvika vatten och även extrema temperaturer (varmt som kallt). Power knee känner via sina många sensorer automatiskt av när du står stilla och låser sig då för att ge extra stöd. När du sedan börjar gå känner den av detta och låser upp sig.

Power knee är den enda benprotesen i sitt slag i dagsläget och ger amputerade en helt ny livskvalitet då de kan gå i princip helt naturligt, till skillnad från med de konventionella passiva proteserna. Man kan gå uppför och nedför sluttningar och trappor (även om tillverkaren rekommenderar att man använder ledstång som stöd) och Power knee anpassar sig automatiskt. Mer information, 3D-bilder, tekniska data med mera om protesen finns hos Össur.

Via en medföljande bluetooth-USB-dongle med tillhörande mjukvara kan man via sin hemdator ställa in alla parametrar för att protesen ska fungera optimalt. Batteriet laddas på 3,5 timmar och räcker ett år under normal användning. Själva protesen har en beräknad livslängd på fem år.

Nedan ser vi en instruktionsvideo för Power knee. Spola fram till 8:30 om du vill slippa information om säkerhet och batteriladdning.

Össur

Foton: Össur

SE ÄVEN:

  • Leif Ahlman

    Tänk när millitär FoU kombineras med medicinsk FoU d.v.s. multidisciplinära samarbeten. Vilka robotar vi skulle få fram då