Ny robotdammsugare från LG pratar om problemen

Den senaste modellen av robotdammsugaren RoboKing från LG kan själv, genom att prata, tala om vad som är fel om problem uppstår.

RoboKing VR6172LVM heter den nya modellen och har, förutom förmågan att dammsuga skapligt tyst med en ljudnivå på 48 dB, ett nytt ”Smart Diagnostic”-läge som aktiveras genom att man trycker ner en knapp i tre sekunder. Robotdammsugaren tar då en liten självdiagnostikrunda på 30 sekunder eller 50 centimeter där den går igenom upp till 14 olika komponenter. Om något inte står rätt till hörs en röst från dammsugaren som berättar vad som är fel, en funktion flera av oss förmodligen önskar till våra datorer som gärna krånglar och är sega.

I övrigt fungerar RoboKing ungefär som de flesta andra robotdammsugare. Den åker och laddar sig själv när batteriet börjar bli dåligt och minns var den slutade så den kan fortsätta från samma plats när den laddats klart. Man kan även styra den via fjärrkontroll och schemalägga städtider så den städar medan man är på jobbet.

Vad som skiljer RoboKing från till exempel Roomba, Mint Sweeper och Neato XV-11 är att den använder två vanliga kameror (en ovanpå och en på undersidan) för att skanna av och skapa en karta av omgivningen, vilket bland annat kan ses i videon ovan.

Priset beräknas hamna på 779.000 sydkoreanska Won (cirka 4.600 kronor). Om och när den kommer till Sverige är oklart.

Akihabara News