RoboCup 2011 dominerades av Virginia Tech


Vinnande laget RoMeLA:s robot CHARLI-2 skjuter mot mål i AdultSize-finalen under Robocup 2011.

Laget RoMeLa (Robotics & Mechanisms Laboratory) från Virginia Tech i USA dominerade på RoboCup 2011 och vann både AdultSize och KidSize i robotfotbollen med sina humanoida robotar CHARLI-2 och DARwIn-OP.

Över 1.500 robotar fanns på plats under RoboCup 2011. Huvudattraktionen var förstås robotfotbollsmatcherna, även om fler grenar förekom (bland annat Rescue, som svenska SOFT Robotics blev världstvåa i). Matcherna följer FIFA:s regler men har modifierats en del för att passa robotarna bättre. Bland annat straffar de tacklingar hårt, eftersom robotar är bräckliga och dyra.

Nao-robotarna må se ut som plastiga leksaker men under skalet finns dyra och avancerade komponenter och robotarna kostar runt 100.000 kronor styck. Om tio år kommer det dock finnas betydligt mer avancerade robotar till en bråkdel av priset. Nedan ser vi finalmatchen mellan Nao-Devils och B-Human.

I KidSize-finalen utklassade Team DARwIn från Virginia Tech japanska CIT Brains med 8-1 och deras DARwIn-OP-robotar var både snabba och kunde skjuta hyfsat hårda skott mot mål. CIT Brains målvakter hade en intressant teknik där de gick ner i spagat, men det hjälpte föga mot Team DARwIn.

Även i AdultSize vann Virginia Tech med sin robot CHARLI-2 (se videon nedan). I AdultSize är robotarna i mänsklig storlek och bollen lika stor som en vanlig fotboll. Det är robotarna i denna liga som senast år 2050 ska kunna besegra de mänskliga världsmästarna i fotboll. Det kan vara svårt att tro när man ser videoklippen från RoboCup 2011 med de oerhört långsamma robotarna som när de väl lyckats hitta bollen tåfjuttar löst mot mål. Men man ska komma ihåg att 40 år är väldig lång tid sett ur ett teknologiskt perspektiv.

Betydligt mer fart och fläkt var det däremot på de rullande robotarna. De var riktigt kvicka och kunde dessutom skjuta hårt och lobba bollarna. Nedanstående video är från MiddleSize-ligans finalmatch mellan Team Tech United (Nederländerna) och Team Water (Kina). Första målet, drygt 25 sekunder in i klippet, är ett skott rätt upp i krysset.

Några framsteg hade i alla fall gjorts sedan förra årets RoboCup och det var Darmstadt Dribblers robotar som lärt sig plocka upp bollen och göra inkast, samt att passa till varandra mellan hinder och i sidled genom att svepa bollen med sidan av foten, vilket kan ses i de två nedanstående videoklippen.

Nedan ser vi hur Darmstadt Dribblers målvakt plockar upp och kastar in bollen under en pågående match mot FUmanoid i German Open 2011.

Annars är balansen ett problem de flesta av robotarna brottas med, i synnerhet de små robotarna som ramlar titt som tätt. Detta har givetvis med deras låga vikt och stela kropp att göra, men det problemet kommer med all säkerhet att lösas i framtiden när sensorerna blivit billigare och nya typer av syntetiska muskler utvecklats.

Man kan fråga sig varför inte Honda ställer upp i RoboCup med sin robot Asimo. Den klassas fortfarande som världens mest avancerade humanoida robot och det har visat sig att den även kan sparka boll, vilket vi kan se i videon nedan från 2010. Den kan dessutom springa skapligt snabbt, vilket är en nödvändig egenskap i en sport som fotboll. Robotnyheter ser i alla fall gärna ett Team Asimo ställa upp i RoboCup 2012, men vi får väl se hur det blir med den saken.

En annan sak man kan undra är varför ingen har uppfunnit en snabb liten robot som åker och hämtar bollen varje gång den hamnar utanför planen under matcherna på RoboCup. Med kameror monterade i taket ovanför planen skulle bollen kunna spåras enkelt. Sedan åker roboten, vars enda uppgift är att plocka upp bollen, iväg och hämtar bollen och placerar den på planen igen. Med tanke på att det är just robotar som spelar fotboll skulle det vara extra motiverat att även ha en ”robotbollkalle”. Det handlar om en betydligt enklare uppgift än den de fotbollsspelande robotarna utför, som är mycket mer komplex.

Sådana robotar skulle även kunna tjänstgöra under tennismatcher med mänskliga spelare, så slipper man ha små bollkallar som ska huka bakom nätet. De skulle inte behöva vara större än robotdammsugare och därmed knappt märkas, men ändå göra sitt jobb.

Nedan följer finalerna från TeenSize (gående) och SmallSize (rullande) och därefter några blandande videoklipp över ett urval av de olika robotmodeller som ställde upp i RoboCup. Det är kvalificeringsvideor där robotarna måste bevisa att de är kapabla till vissa grundläggande egenskaper (t.ex att kunna lokalisera bollen) för att få delta i RoboCup.

TeenSize-finalen mellan Team NIMBRO (Tyskland) och Team KMUTT Kickers (Thailand).

SmallSize-finalen mellan Team Skuba (Thailand) och Team Immortals (Iran).

ITSSMT-FalconBot

GMU RoboPatriots (Kid-Size Humanoid League)

Manoide’UC har en iPod som huvud.

Kaobotics (Adult size)

Team JoiTech Qualification (Adult size)

Se fler videor från RoboCup 2011 på Youtubekanalerna BotSportTV och DutchRobotics samt foton på Facebook.

IEEE SpectrumWired, Slashdot, Virginia Tech

SE ÄVEN:

  • Leif

    Det är häftigt att se, man behöver inte gå så långt tillbaka i tiden för att se att dom har utvecklats fantastiskt.
    Jag tänker hålla mig vid liv till 2050, jag vill se matchen!