Robotmun lär sig prata som en människa

Vid Robotech 2011 idag demonstrerade professor Hideyuki Sawada från Kagawa universitet i Japan en robotmun som imiterar mänskligt tal via syntetiska lungor, stämband och näshåla. Vi fick också höra den sjunga en japansk barnvisa.

Själva roboten består i stort sett bara av en näsa och mun med tillhörande strupe och ser närmast ut som något hämtat ur en B-skräckis från 80-talet.

Att vi människor överhuvudtaget kan prata bygger på att vi pressar luft från lungorna genom strupen och sätter stämbanden i vibration. Sedan kan vi skapa olika ljud utifrån detta genom att ändra formen på munhålan (inklusive läppar och tunga).

I roboten har man försökt skapa de mänskliga organen på mekanisk väg. Som lungor använder roboten en tryckluftspump och den har åtta resonanskontrollmotorer som fungerar som stämband. Även en näshåla som kan öppnas och slutas finns, samt en tunga av silikon. Alla ”köttiga” delar av roboten ser för den delen ut att vara gjorda av silikon.

I nedanstående video hör vi roboten försöka sjunga en japansk barnvisa (cirka 30 sekunder in i klippet). Döm själva om den lyckas. Man får väl i alla fall hoppas att Hideyuki Sawada inte använder den för att sjunga gonattvisor för sina egna barn, om han har några.

Roboten är dock inte helt mekanisk. Framför munnen sitter en mikrofon som spelar in allt som sägs och skickar ljudet till en dator där det efterbehandlas för att låta så mänskligt som möjligt. I videon nedan hör vi professor Sawada förklara hur roboten fungerar.

Man kan även fråga sig vad nyttan med en robot som kan imitera mänskligt tal på mekanisk väg är, när det är mycket enklare att använda talsyntes och högtalare. Men det finns säkert tillämpningar när denna typ av robotmunnar har sina fördelar, det får tiden utvisa.

Uppdatering 21 juli 2011.

Nu har även Aftonbladet uppmärksammat robotmunnen i ett webbtvklipp:

Akihabara News