Svenska polisen testpatrullerar med Segway


Här rullar Södermalmspolisen fram på en Segway Patrol.  Skärmdump från Expressens webbtv.

Idag inleder Södermalmspolisen ett försök där två patrullerande poliser, istället för att åka bil eller gå till fots, får använda det självbalanserande, tvåhjuliga fordonet Segway.

Segway används redan på över 1.000 polisstationer världen över och efter ett studiebesök i Kanada verkar nu alltså Sveriges poliskår stå på tur.

– Tanken med Segway och den typen av närvaro på stan, handlar om att testa nya sätt för dialog med våra medborgare på lokal nivå, säger Peter Ågren, chef för polisens ingripandeverksamhet på Södermalm, i ett pressmeddelande.

Syftet är bland annat att öka polisernas synlighet, men även miljöaspekter finns eftersom Segway är eldriven och därmed helt utsläppsfri. Den är faktiskt hela elva gånger effektivare än en genomsnittlig personbil och därmed miljöklassad. På en laddning kan den köra 40 kilometer.

Till DN svarar Peter Ågren på frågan om varför de inte cyklar istället:

– Det kan vara ett alternativ men det är en mil runt hela Södermalm och med Segwayen kan man förflytta sig snabbt.

Även Aftonbladet var på plats och satte Segwaypolisen på prov:

SVT:s Rapport uppmärksammade också polisens nya färdmedel:

Innan det fattas beslut om ifall tvåhjulingarna ska fortsätta användas, kommer försöket utvärderas, skriver man vidare i pressmeddelandet. Inköpspriset ligger på runt 100.000 kronor per Segway, sedan tillkommer underhållskostnader.

Segway, som visades upp första gången 3 december 2001, har en topphastighet på 20 km/h och för att färdas framåt lutar man sig helt enkelt framåt och för att sakta in eller bromsa lutar man sig bakåt. Ett inbyggt gyro gör att datorn inuti fordonet hela tiden kan upprätthålla balansen.

Segway Patrol. Foto: Segway

Den 1 oktober 2010 ändrades lagen om vägtrafikdefinitioner så att Segway PT (Personal Transporter) numera klassas som cykel och därmed lagligen får framföras i trafik. De som sett TV4-serien Solsidan är välbekanta med fordonet då Fredde (spelad av Johan Rheborg) alltid kom rullandes på sin Segway, även när han var ute på ”motionsrunda”.

Den specialanpassade Segwaymodellen polisen använder heter Segway Patrol och är avsedd för polis, militär, vaktbolag med mera. Den finns i två modeller:

Segway x2 Patroller är den terränggående modellen som även klarar höga trottoarkanter. De båda modellerna har en topphastighet på 20 km/h och kan även extrautrustas med olika tillbehör.

Konkurrenterna från Toyota och Honda

I Tokyo 1 augusti 2008 visade Toyota upp sin konkurrent till Segway, kallad Winglet (kanske inget namn som är särskilt lyckat för den svenska marknaden).

Även Honda, som skapat den humanoida roboten Asimo, visade 2010 upp en liknande produkt kallad U3-X. Den har, till skillnad från Segway, inget styre man håller i under färden och har bara ett enda hjul. Lite som em självbalanserande enhjuling med andra ord. Fördelarna med den är att den är mycket lättare och mobilare så du kan bära med dig den som en väska för enkelt ta med den på bussen, vilket inte går med en Segway.

Fotnot: Segway PT (Personal Transporter) är ingen särskild modell utan bara företaget Segways officiella namn på den produkt man i vardagligt tal kallar bara Segway.

Polisen, Expressen webbtv, AftonbladetDN, Sveriges RadioSegway Nordic

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.