SOFT Robotics representerar Sverige i RoboCup 2011

RoboCup är en årlig tävling för robotar som pågått sedan 1997. I år hålls den 5-11 juli i Istanbul, Turkiet. Tävlingen förknippas förmodligen mest med robotfotboll, men har på senare år även omfattat grenar inom räddning, hem och logistik samt en juniorklass.

RoboCup anordnas inte bara för nöjes skull, den utgör även en viktig mötesplats för robotutvecklare och för att främja robotforskning och utveckling inom flera områden.

Ett av de mer långsiktiga målen med RoboCup är att de till 2050 ska kunna presentera ett robotlag som slår de mänskliga världsmästarna i fotboll. Det kan tyckas väldigt avlägset idag när man ser de långsamma robotarna med styltig gång som knappt kan hålla balansen, men man ska komma ihåg att 40 år är en väldigt lång tid vad gäller den tekniska utvecklingen. Det räcker att gå tillbaka 40 år till början av 70-talet och se hur datorerna såg ut då. Då var de stora, dyra och långsamma och kunde inte uträtta särskilt mycket vettigt. Det var mest universitet och företag som hade råd att ha en egen dator, alltså en snarlik situation som den robotarna befinner sig i idag.

Huvudsponsorer för RoboCup 2011 är Aldebaran Robotics, som tillverkar minihumanoiden Nao och tyska Festo som gjort sig mest kända för att återskapa naturens skapelser i robotskepnad, senast i form av robotfiskmåsen SmartBird. Lag med Nao-robotar deltar även i RoboCups fotbollsturneringar, RoboCupSoccer.

Fotbollstävlingarna omfattar fem olika ligor:

  • Simulation League (allt det visuella sker på en datorskärm, d.v.s inga fysiska robotar spelar)
  • Small Size Robot League
  • Middle Size Robot League
  • Standard Platform League (här deltar Aldebarans Nao-robotar)
  • Humanoid League

Utöver fotbollstävlingarna finns tre andra grenar:

  • RoboCupRescue
  • RoboCup@Home
  • RoboCupJunior

RoboCupJunior består i sin tur av av fyra olika undergrenar:

Det är just i juniorklassen (tillåten maxålder 19 år) som svenska laget SOFT Robotics deltar med sin räddningsrobot i grenen Rescue B och därmed representerar Sverige i RoboCup 2011. Och självförtroendet är det inget fel på.

– Jag tror absolut att vi har chans på förstaplatsen i år, säger Marcus Nygren, lag­ledare för Soft Robotics, i en intervju som tidningen Arbetarbladet gjorde igår. Även Fredrik Löfgren från SOFT Robotics intervjuades samma dag av Borlänges lokaltidning dt.se.

Laget består av fem ungdomar i åldrarna 16 till 19 år från Borlänge, Norrköping, Forsmark och Skutskär och roboten, döpt till The Beast (med kopian Beauty), har kostat runt 1.500 kronor att bygga. Den är baserad på Lego Mindstorms NXT med Lejos 0.9 firmware och bland annat ett gyro från en Wiimote Plus-handkontroll.

Robotarna som tävlar måste givetvis vara helt autonoma och ingen fjärrstyrning är tillåten. Räddningsgrenen går ut på att roboten ska navigera genom en labyrint den aldrig sett förut och dessutom är terrängen väldigt besvärlig. Målet är att hitta ”människor” via kroppsvärme som representeras av små värmeplattor utplacerade i labyrinten. Till sin hjälp har roboten, förutom gyrot, sensorer för ljus, värme, avstånd och tryck. Dessutom skapar den en karta över labyrinten allt eftersom den rullar fram.

På sin webbsida beskriver SOFT Robotics mer om hur räddningsuppdraget går till:

Uppdraget Räddning innebär utveckling av en robot som ska användas för att markera positionen för skadade offer inom ett simulerat katastrofområde. Några av utmaningarna inom den här tävlingsgrenen är att utveckla en konstruktion som är smidig och samtidigt kan navigera runt hinder i ojämn terräng. På maximalt åtta minuter ska roboten ta sig genom banans två labyrinter som sammankopplas via en brant ramp.

Denna tävling har i år genomförts i över 30 länder och varje lands segrare kvalificerar sig att åka till den stora VM-finalen i Istanbul, Turkiet.

Från och med tävlingsstarten på torsdag till finalerna på söndag avgörs det om SOFT Robotics lyckas i RoboCup och Robotnyheter håller tummarna för att de kammar hem förstapriset.

En radiointervju med SOFT Robotics kan höras här (MP3-format) och nedan ett SVT-inslag från SM i RoboCup i Karlshamn 15 mars 2011.

SOFT RoboticsArbetarbladet, dt.seRoboCup 2011RoboCup Wiki

SE ÄVEN: