Hanako 2 – realistisk tandläkarrobot som kan hosta och nysa

Showa universitet i Japan har tagit fram en ny version av sin tandläkarrobot Hanako som nu är ännu mer realistisk. Den har fått helt ny silikonhud, bättre rörlighet och röstigenkänning, kan både röra på ögonen, hosta, nysa, blinka och har till och med kräkreflex.

Showa Hanako 2 är både mer avancerad och lättare att använda än sin föregångare. Istället för den gamla PVC-huden har roboten nu fått en mer realistisk och flexibel silikonhud. Motsvarande munhålan i roboten är tillverkad av Orient Industry som normalt tillverkar ”love dolls”. Tack vare deras kunskaper kunde de gjuta hela munhålan i ett enda stycke, vilket hindrar vatten från att läcka in i roboten.

Tungan och armarna har två graders rörlighet och tio totalt för hela roboten, vilket gör att den kan utföra naturliga rörelser. Huvudet har nu blivit motorstyrt och roboten kan skaka på huvudet, blinka och rulla med ögonen, hosta, nysa, röra tungan och tröttna på att ha munnen öppen. Den har till och med en simulerad kräkreflex. Sticker man till exempel ett tandläkarverktyg för långt ner i halsen reagerar den ungefär som en människa skulle göra. Hanako 2 har även röstigenkänning och kan konversera med tandläkaren eller öppna munnen när man ber den.

Syftet med roboten är givetvis att tandläkarstudenter ska kunna träna på den och göra sina misstag där istället för med verkliga patienter. Hanako 2 kommer att säljas i fler länder än Japan, meddelar professor Koutaro Maki vid Showa universitets tandläkarvetenskapliga utbildning.

Hanako 1


Föregångaren Hanako 1 hade PVC-hud och såg inte fullt så realistisk ut.

Nedan en video på Hanako 1:

Foton: Diginfo.tv

Det här inlägget postades i Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.