Microsoft lanserar officiellt Kinect SDK

Bara tre timmar efter Europalanseringen av Kinect till XBOX 360 i november 2010 hade en hackare lyckats använda enheten via en dator. Microsoft var till en början skeptiska men nu, ett drygt halvår senare, släpper de alltså officiellt ett utvecklingskit (SDK) för dem som vill använda Kinect utanför xboxen.

Det har länge funnits inofficiella, öppna drivrutiner för de som velat använda Kinect via sin dator (t.ex för att bygga rörelsestyrda gränssnitt eller robotar med 3D-syn) i form av OpenNI. Nu släpper alltså Microsoft ett officiellt SDK (Software Development Kit) för Kinect. Vad skiljer då detta från OpenNI?

Microsoft Kinect For Windows SDK beta har bland annat följande fördelar:

  • Stöd för ljud via Kinects inbyggda mikrofoner med avancerade funktioner för att t.ex filtrera bort bakgrundsljud, ekon och lokalisera ljudkällor.
  • Enkel installation.
  • Stöd för multipla Kinectsensorer.

Några nackdelar:

  • Fungerar bara under Windows och kräver minst Windows 7.
  • Endast för ickekommersiellt bruk (men en kommersiell version kommer släppas senare enligt Microsoft).
  • Kan endast läsa av hela kroppen (inte enbart händerna eller överkroppen t.ex).

Fler skillnader mellan de båda drivrutinerna kan läsas på Brekel.com. Man bör dock komma ihåg att Microsoft Kinect SDK ännu är i betastadiet och kommer med all säkerhet få utökad funktionalitet i framtiden.


I ovanstående video går två Microsoftrepresentanter igenom hur man programmerar med Kinect for Windows SDK.

Med Kinect SDK, som är helt gratis och går att ladda ner här, kan man utveckla applikationer i C++, C#, Visual Basic eller annat .NET-programmeringsspråk. På Microsoft Research webbsida finns även en del videos som omfattar presentation, demos och tutorials för Kinect For Windows SDK. I lanseringsvideon nämns även den autonoma quadrotor som navigerar med hjälp av Kinect och som kan ses i videon nedan. Fler detaljer om SDK:t kan läsas på Microsoft Research.

Nedan ett TV-inslag om olika Kinecthacks som sändes i PBS Show under våren.

På webbsidan KinectHacks.net publiceras löpande videos med nya innovativa användningsområden för Kinect.

SE ÄVEN: