Snart kan en robot ta hand om tvätten

Roboten PR2 i färd med att plocka ur tvättmaskinen.

Goda nyheter för alla de som tycker det är tråkigt att tvätta kläder. Snart kan en robot göra det åt dig – om du har sisådär 2,7 miljoner över vill säga. Det är studenter vid Berkeley universitet i Kalifornien som håller på att lära sin PR2-robot tvätta.

Målet är att den ska klara av hela tvättprocessen. Det vill säga att, i ett hem den aldrig sett tidigare, kunna stoppa in och plocka ur tvätten i både tvättmaskin och torktumlare och därefter vika de rena kläderna och stoppa in dem i garderoben eller hänga upp på galgar.

Det i särklass svåraste momentet för roboten är att vika kläderna, eftersom tyg är ett så flexibelt material som kan anta många olika former, till skillnad mot solida objekt som till exempel en kaffekopp eller tallrik. Dessutom gör mönster på handduken det svårare för roboten att hitta konturerna.

I april förra året lade ett team från Berkeley upp ett par videoklipp på en PR2-robot som klarade av att vika handdukar den aldrig tidigare sett. Klippen har, tillsammans med ett där PR2 vänder rätt på och parar ihop strumpor, fram till idag haft runt en miljon visningar.

Problemet var bara att PR2 var väldigt långsam. Att vika en enda handduk kunde ta mellan 20 och 25 minuter. Nu har de lyckats få ner den tiden till under sex minuter per handduk bland annat genom att ta hjälp av gravitationen och på så vis kunna hitta hörnen på handduken mycket enklare. Det finns dock potential för att få ner tiden till runt två minuter per handduk.

Man ska även ha i åtanke att PR2 inte är robot framtagen specifikt för att vika tvätt. Det är en allroundrobot som ska kunna lära sig det mesta (t.ex att spela biljard). Det öppna operativsystemet ROS gör att alla som vill kan bidra till att lära roboten nya förmågor. Man kan se det som appar till en smartphone där varje app ger ny funktionalitet till roboten.

I klippet nedan ser vi bland annat hur PR2 optimerat sin handduksvikning. Men givetvis är målet att roboten ska klara av att vika all sorts tvätt och inte bara handdukar. Olika grupper av studenter vid Berkeley jobbar med specifika moment av tvättprocessen. Några med själva tvättvikningen, andra med hur roboten ska plocka tvätten ur maskinen etc.

Fakta om PR2

PR2-roboten är en utvecklingsplattform framtagen av Willow Garage, som även utvecklat det öppna robotoperativsystemet ROS, som PR2 och deras prisvärda Turtlebot kör. Totalt finns elva stycken PR2-robotar ute i världen. På grund av det höga priset ($400.000) är det dock bara olika universitet, samt företaget Bosch, som köpt robotarna. Det finns dock en 3D-simulator att ladda hem för den som vill utveckla mjukvara till PR2 men inte har råd att köpa ”the real deal”. Enligt Willow Garage själva är PR2 för robotutvecklingen vad de tidiga datorerna i början av 70-talet var för hemdatorn. De var också stora, dyra och långsamma. Men om några år kommer det se annorlunda ut.

Även själva hårdvaran kan bytas ut eller expanderas till viss del. Bland annat finns plats för ytterligare sensorer ovanpå huvudet (under Google I/O 2011 såg man t.ex en PR2 med en Kinect-sensor på huvudet) och på sidorna av kroppen. Hela eller delar av armarna och robotens grippers kan också bytas ut, om man till exempel vill ha ”riktiga” händer.

Willow Garage