Japanska försvarsdepartementet visar upp flygande robotboll


I framtiden kanske väktare i form av flygande robotbollar blir en vanlig syn.

Den japanska motsvarigheten till DARPA har under cirka ett och ett halvt års tid utvecklat vad som ser ut som en flygande robotbadboll. Tillverkningskostnaden ska enligt uppgift inte vara mer än $1.000 (inte ens 7.000 kronor).

I videon sägs det att detta är världens första äkta sfäriska flygande robot. Det är dock en sanning med modifikation då både Qball-X4 och WeebleCopter funnits ett par år.

Man imponeras av hur snabbt och precist roboten navigerar genom fönster och trappuppgångar. Den har en topphastighet på hela 60 kilometer i timmen och kan hovra i luften. Det skyddande sfäriska höljet gör att propellrarna och elektroniken inuti är skyddade vid kollisioner och farkosten kan därför slå i tak, väggar och tål oförsiktiga landningar.

Inuti höljet finns en propeller som driver farkosten och åtta separata vingar för styrningen. En liten videokamera sitter även monterad inuti. Roboten är i dagsläget fjärrstyrd, men en autonom version är planerad. Den ska även gå att utrusta med fler sensorer.

Användningsområdena för en stöttålig MAV är förstås många och gör den extra lämpad för att flyga i trånga utrymmen. Till exempel kan den användas för spaning på uppdrag av militären eller polisen. Man kan bland annat lätt flyga upp med den utanför ett fönster på tionde våningen där en misstänkt brottsling befinner sig och då kunna se in i lägenheten.

Qball-X4 är en annan sfärisk flygande robot som dessutom kan styras via en iPhone.

Spectrum IEEETV Tokyo