Framtidens Volvo bromsar automatiskt för vilt på vägen

Volvo håller på att utveckla ett unikt system som ska kunna varna för vilda djur på vägarna och även bromsa bilen om föraren inte hinner det själv i tid. Biltillverkaren har även nyligen lanserat en mobilapp från vilken man kan fjärrstyra bilen och se om den till exempel blir stulen.

Volvo är kända för sitt höga säkerhetstänk och nu håller alltså deras trafiksäkerhetsforskare på att ta fram ett system som ska klara av att känna igen flera olika sorters djur samt gångtrafikanter. Om ett djur upptäcks framför bilen varnas först föraren med en ljudsignal. Om bilen då inte bromsas i tid tar systemet helt enkelt över och bromsar automatiskt för att försöka undvika en olycka eller åtminstone minimera skadorna vid en kollision.

Systemet är en vidareutveckling av Pedestrian Detection med full autobroms som introducerades 2010 och finns i Volvo S60. Det är baserat på en kamera framför innerbackspegeln samt en radar monterad i bilens grill. Det finns även flera andra system som Volvo S60 kan utrustas med. Bland annat Driver Alert Control (DAC) som varnar om föraren är på väg att somna och City Safety som bromsar bilen automatiskt om föraren inte hinner reagera på en bil bakom eller framför som kommer för nära.

Systemet testkörs i Kolmårdens djurpark för att lära sig känna igen olika djur.

I videon nedan ser vi hur utvecklarna på Volvo kör omkring i Kolmårdens djurpark för att systemet ska lära sig känna igen olika sorters djur, bland annat älgar. För att kunna se i mörker används en infraröd kamera. I den första fasen kommer systemet reagera på de större djuren som älg, hjort och ren.

– Vi kommer att presentera ett marknadsfärdigt system inom ett par år, säger Andreas Eidehall, trafiksäkerhetsforskare på Volvo Personvagnar.

Nyttan av ett sånt här system är inte att ta miste på då det varje år inträffar över 40.000 viltolyckor i Sverige. Enligt Nationella Viltolycksrådet skedde 47.000 viltolyckor i Sverige under 2010. Av dessa var 7.000 kollision med älg.

Det blir alltså mer och mer automatisering, eller robotisering om man så vill, av bilarna med syfte att kompensera för den största säkerhetsrisken – den mänskliga faktorn. Faktum är att bilarna i själva verket blir robotar, fulla av sensorer och artificiell intelligens, men inte många tänker på att det är robotar eftersom allt är integrerat i bilen. Det största steget i robotiseringen av våra personbilar är förstås att göra själva körandet av bilen helt autonomt, vilket Volvo redan är inne på med sina självkörande bilar i vägtåg som Robotnyheter skrivit om tidigare.

Volvos Pedestrian Detection bromsar automatiskt för fotgängare framför bilen.

Volvo

Foto och video från Volvo.

SE ÄVEN: