Svenska brandbekämpningsroboten FFR Basic SKAPA-nominerad

För en månad sedan skrev Robotnyheter om den svenska brandbekämpningsroboten FFR Basic från Drones Networking. Nu har roboten av en regional jury utsetts till Hallands läns kandidat för Stiftelsen SKAPA:s utvecklingsstipendium 2011.

Varje år utser stiftelsen SKAPA årets innovatör med en kandidat från varje län som tilldelas ett utvecklingsstipendium till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Den totala prissumman ligger på 980.000 kronor. Av de pengarna fördelas en halv miljon till de nationella pristagarna och 480.000 kronor till de 24 länsfinalisterna.

På sin webbsida skriver SKAPA om utvecklingsstipendiet:

Stipendiet delas ut till den eller de personer, som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter i näringslivet eller offentliga organisationer.

Nu har alltså brandbekämpningsroboten FFR Basic, som kombinerar en Brokk 50 med skärsläckningssystemet ColdCut Cobra (båda svenskutvecklade), utsetts till Hallands läns kandidat.

Juryns motivering lyder:

Leif Ahlman har utvecklat en fjärrstyrd robot för brandbekämpning som både forcerar hinder och släcker brandhärdar. Lösningen baserar sig på två befintliga välprövade produkter som förenas till en ny typ av släckningsrobot med helt nya egenskaper. Roboten ger dessutom en betydligt förbättrad arbetssituation för rökdykarna, som ofta får vistas i farliga miljöer. Andra fördelar är att betydligt mindre vatten kan användas vid släckningen och att arbetet går betydligt snabbare än tidigare. Slutligen kan dessutom roboten nå utrymmen som tidigare varit för riskfyllda att arbeta i.

Roboten styrs trådlöst av en operatör, som befinner sig utanför riskområdet. Roboten manövreras därefter mot branden och forcerar nödvändiga hinder på vägen, skär igenom väggar med skärutrustningen (vattenskärning) och sänker snabbt temperaturen i brandhärden och släcker det aktuella området. Roboten matas med vatten och el via ett flexibelt kabelpaket. Under sommaren 2011 kommer produkten att provas i autentiska miljöer för en senare utvärdering. I framtiden kommer roboten att utrustas olika tillbehör, styrt av vad kunden efterfrågar.

Produkten har lanserats i år på den europiska robotkonferensen i Västerås.

Leif Ahlman, vd för Drones Networking, säger i ett pressmeddelande:

Att bli utsedd att representera Halland i tävlingen SKAPA ser vi som ett erkännande att vi är på rätt spår med våra produkter. Det är samtidigt också en hedrande utmärkelse. Jag ser fram emot finalen den 4 oktober på Tekniska Mässan.

Uppdatering 10 juni 2011

Den 10 juni gjorde Sveriges Radio P4 Halland en intervju med Leif Ahlman där vi bland annat får veta att robotens slutpris uppskattas hamna på runt en miljon kronor. Vi får även veta lite mer om Drones Networking och dess verksamhetsområden. Cirka sex minuter in i ljudklippet kommer intervjun. Klippet är ej längre tillgängligt på nätet.

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.