Intelligent sopsorteringsrobot från finska ZenRobotics

Trött på att källsortera? Snart kan en robot göra det åt dig också. Finska ZenRobotics har med vanliga standardrobotkomponenter utvecklat världens mest avancerade sopsorteringsrobot. De har dessutom släppt en rätt fläskig trailer i bästa Hollywoodanda för att marknadsföra roboten och som kan ses i videon längre ner.

Det är dock inte den första återvinningsroboten. Tidigare har Mitsubishi Electric Engineering Corp i samarbete med Osaka universitet utvecklat en robotiserad station som kan sortera olika sorters plast.

Men ZenRobotics robot klarar av att hantera flera olika material samtidigt och separera dessa, däribland elektronikavfall, PVC-plast och mineraler från brännbara sopor. Därför kan den användas för att sortera både verksamhetsavfall, hushållsavfall och byggavfall. 

För detta används flera olika sensorer, till exempel vanliga videokameror, spektrometriska NIR-kameror, 3D-laserskannrar, haptiska sensorer, metalldetektorer, genomlysning med mera.

Företaget grundades 2007 och är enligt egen utsago specialister på återvinningsteknik och avancerad AI-baserad robotstyrning med sensorkombinering. De stoltserar även med att ha utvecklat den mest avancerade artificiella intelligensen hittills inom återvinningsbranschen. ZenRobotics Brain, som AI:n kallas, kombinerar information från flera sensorer i realtid, reagerar på förändringar och lär sig av sina misstag. Som förebild har den mänskliga lillhjärnan använts.

ZenRobotics, Robot Living

  • Hedlund32

    Detta är verkligen något som robotar behövs till själv har jag byggafall som går som os men som det säkert finns guldkorn i om man säger så alltsåsådant som kan återanvändas på nått sätt.