Tysk robot spelar biljard

Denna tyska robot har lärt sig spela biljard och kan sätta upp till 80 procent av de enklare bollarna. I videon nedan ser vi hur den sätter fem bollar i rad.

Willow Garage som utvecklar ROS demonstrerade förra sommaren hur de lyckats få sin robot PR2 att spela biljard. Nu är det alltså tyskarnas tur. Från Technische Universität München (TUM) kommer denna humanoida robot som har två 7-DOF-armar och kan röra sig runt bordet via fördefinierade waypoints.

Till sin hjälp att lokalisera bollarna sitter en kamera monterad några meter rakt ovanför biljardbordet. Som en bonus kan kameran även användas tillsammans med en projektor för att ge visuell guidning direkt på biljardbordet till mänskliga spelare, som ett slags augmented reality. Stötarna delas in i fyra svårighetsgrader och för den lägsta lyckas roboten sätta bollarna i hela 80 procent av gångerna.

Om tekniken förfinas kan detta mycket väl bli en av de första grenarna i ett framtida OS för robotar. Just biljard är en relativt långsam sport som inte kräver en robot med avancerad fysik. Hela spelutförandet är dessutom baserat på saker som enkelt kan omsättas i matematiska formler – vinklar, kraft, bollrotation, friktion med mera.

Det skulle även vara intressant att se en match mellan PR2 och denna tyska robot med okänt namn. Det ska till och med finnas flera PR2-robotar i Tyskland, enligt IEEE Spectrum.

I klippet nedan ser vi den första biljardspelande roboten, PR2 från Willow Garage, gå loss med biljardkön sommaren 2010.

Det här inlägget postades i Humanoida robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.